Az 1976. december 31. előtt gyártott különleges járművek a hetedik Donau Masters nemzetközi veteránautós túra alkalmából – Németországból indulva, a Duna mentén Ausztria és Szlovákia érintése után – érkeznek a Budapesti célállomásba. A márkafüggetlen túra mezőnyét többek között különleges Porsche, Jaguar, Mercedes-Benz és Triumph modellek alkotják. A mezőny a Hungaroringről az M3-as, majd az M0-ás autópályán halad a Duna felé, majd a Megyeri hídtól a Külső Váci út – Váci út – Dráva utca – pesti alsó rakpart útvonalon éri el a Széchenyi teret. A túra résztvevői – előre láthatóan – 17:30 órától érnek célba a Széchenyi téren, ahol az érdeklődők másnap reggelig tekinthetik meg a régi autókülönlegességeket.

Az előző évekhez hasonlóan a 2012-es Donau Masters szervezői és résztvevői, idén is összesen 10 000 euróval támogatják a négy Duna menti ország SOS-Gyermekfalvait. A mezőnynek idén két legidősebb indulója van, mindkettő 1929-ben készült a Ford gyárban. Egyikük egy Ford Racer versenyautó, mely az „A” modell alapjaira épült, 3,3 literes motorja ugyanúgy 40 lóerőt teljesít, mint a normál kiviteleké. Az „A” modellt Detroiton kívül Kölnben, Manchesterben, Buenos Airesben, az írországi Corkban és az ausztráliai Geelongban is gyártották, több mint harmincféle karosszériával. A típus nagyobb teljesítményének és háromfokozatú váltójának köszönhetően sokkal alkalmasabb volt sportcélokra, mint neves elődje, a T modell.

A veteránautós túra legnagyobb járműve az 1955-ös, Kässbohrer Sestra S6 típusú autóbusz. Az önhordó szerkezetű, azaz alváz nélküli jármű az ötvenes években még szokatlan konstrukciónak számított. Az S6 modell kifejlesztésekor a szakembereknek olyan buszt kellett megalkotniuk, amely a személygépkocsik menettulajdonságaival rendelkezik. Az S6-os bemutatásakor az Ikarus már gyártotta a hasonló konstrukciós elveket követő 55-ös, népszerű nevén Faros típust. A Donau Masters résztvevői 2012. július 5-én indulnak Ulm városából, és a négy Duna menti országon keresztül – Németország, Ausztria, Szlovákia és Magyarország – áthaladva érkeznek meg a Hungaroringre 2012. július 7-én, 14 órakor. Innen 17 órakor indulnak a belvárosba, és a Széchenyi téren (korábbi Roosevelt téren) érnek célba előreláthatóan 17:30 órakor.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!