Az Oroszországgal a barátinál is szorosabb kapcsolatot ápoló Fehéroroszországban mindenki számára meglepő módon idén a Győzelem Napi katonai parádén nem a szovjet-időkből származó Zil és Csajka (a nálunk ismert GAZ-13-as utóda, a szögletes GAZ-14-es) típusok, hanem a kínai Hongqi gyár által kifejezetten erre az alkalomra az L5-ös típusból készített kabriók vezetik majd a menetet.

Két autót készítettek a kínai Vörös Zászló nevű gyárban a Fehérorosz barátaiknak, és mivel csak néhanapján használt parádés autókról van szó, egyszerűen levágták a tetőt a hatalmas limuzinokról, azaz semmiféle védelmet nem nyújt az időjárás viszontagságai ellen a Hongqi L5 kabrió. Nem mintha ez probléma lenne, hagyományosan repülőgépek segítségével akadályozzák meg az esőfelhők kialakulását a rendezvényen.

Az 5,5 méter hosszúságú kabriók tömege 3,2 tonna, a 6,0 literes, 400 lóerős V12-es motorral 10 másodperc alatt képesek elérni a 100 km/órás tempót. A két autó egy kínai repülőgépen utazott Minszkbe, és a hírek szerint nem sokkal a parádét követően mennek is haza. Az apropó egyébként az, hogy nemrég megkötöttek fehérorosz-kínai fegyverüzletet.

A kínai fél egyébként egy kisebb flotta Roewe W5-ös (Ssangyong Actyon alapú modell) szabadidő-autót is küldött a kabriók mellé, nehogy már szégyenszeme a vágóképeken orosz terepjárókkal a háttérben szerepeljenek a büszke Hongqi L5-ös kabriók.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!