A március 31. és április 2. közötti Székesfehérvár Rally-val kezdődik és az október 6-8-i nyíregyházi Rally Hungary-val fejeződik be a HUMDA Országos Rally Bajnokság 2023-as szezonja. A szurkolók az előbbi két versenyen kívül az Esztergom Rally, a Salgó Rally, a Mecsek Rally, az East Rally, a Veszprém Rally, a Győr Rally és a Miskolc Rally Kupa futamaira látogathatnak ki. A bajnokság minden kategóriájának, tehát az Országos Rally Bajnokság (ORB) elnevezésű 1. osztály, az ORC, az ORB2 és az ORB3 névadó támogatója is az Ügynökség.

– Szeptember 8-10. között rendezik meg az I. Győr Rally versenyt, amely a hazai ralisport legjobbjait vonultatja fel. A sportesemény a HUMDA, a Széchenyi István Egyetem és Győr Megyei Jogú Város polgármestere támogatásával valósul meg. Célunk, hogy az I. Győr Rally megrendezésével a sportvilágra is kiterjesszük Győr járműipari szerepvállalását, közreműködjünk a hazai mérnökképzés népszerűsítésében, a közlekedésbiztonság fejlesztésében, valamint a regionális turizmus elősegítésében is – fogalmazott Prof. Dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.
– A járműgyártás kelet-európai fővárosában, Győrben az autósport is rendkívül népszerű, így kifejezetten örülünk annak, hogy az idén ősszel a hazai ralisport legjobbjai versenyeznek nálunk – nyilatkozta Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. – A motorizáció, a korszerű mobilitás, valamint a ralisok összetartozása miatt is örömmel üdvözlöm az őszi győri versenyt. Biztos vagyok benne, hogy abban a városban, ahol sokezer ember a járműiparban keresi a kenyerét, nagy szakmai-, sport-, és közönségsikere lesz a színes, látványos rendezvénynek – tette hozzá a polgármester.

A HUMDA kiemelt célja, hogy hozzájáruljon a hazai bajnokság fejlesztéséhez, ezen belül is alapvetően a biztonság növeléséhez, ami kiterjed a nézőkre, a versenyzőkre és a hivatalos személyzetre is. A HUMDA ORB zárófordulója a Rally Hungary lesz, ez egyben ERC-futam is, melynek a promótere szintén az Ügynökség lesz. Egy év kihagyás után térhet vissza Nyíregyházára, valamint a Zemplénbe és a Tokaji borvidékre a verseny.
– Rendkívüli jelentőségű az ERC visszatérése, hiszen az elmúlt év a sárga lapos figyelmeztetések miatt maradt ki. Korábbi ígéretünknek megfelelően az eddigi tapasztalatok alapos kiértékelését követően, a szervezésben részt vevők kemény munkájának és a folyamatos promóteri egyeztetéseknek köszönhető az újabb rendezés. Most arra koncentrálunk, hogy a rendezés kifogástalan legyen és mind a közönség, mind a versenyzők, mind a promóter elégedett legyen a versenyt követően. A HUMDA és az MNASZ együttműködésének fontos eleme az is, hogy egységes ruházatot biztosítunk a sportbíróknak. Aki tavaly legalább egy alkalommal közreműködött valamelyik rendezvényen, az két pólót, egy softshell kabátot és egy sapkát kap a munkájához – emelte ki Szujó Zoltán a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke.

Az együttműködésünkben fontos hangsúlyt kap a közlekedésbiztonság is, hiszen az ilyen versenyek alkalmasak annak az üzenetnek a kommunikációjára, hogy a versenyzés a versenypályára való, a közutakon pedig minden esetben be kell tartani a KRESZ szabályait. Közreműködésünknek köszönhetően egy újabb hagyományteremtő sportrendezvényt is útjára indíthatunk Győrben. A rali szakág kiemelten fontos számunkra, ezt mi sem bizonyítja jobban az utóbbi évek ZEG Rally Show-inak sikeres megrendezésénél, továbbá a Rally Hungary promóciós feladatainak ellátásánál és a futam versenynaptárba való visszahozatalánál. Ezeknek köszönhetően több tízezer ralirajongó vehet részt a programjainkon – tette hozzá Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Az Ügynökség koncentrál az utánpótlásra is ezért a támogatás része, hogy az idei szezon ORB2-győztese a 2024-es szezonban két versenyhez kap jelentős hozzájárulást a Peugeot Rally Cup-ban, ha ezen kívül elindul további három versenyen a szezonban.