Május 26-án fogadták el a hatósági üzemanyagárral kapcsolatos rendelet módosítását, amelynek értelmében már május 27-től változások lesznek a töltőállomásokon. Amíg a totemoszlopon a hatósági árat írják ki, a töltőoszlopokon már a piaci árat lehet majd látni, azonban a magyar rendszámú és a szintén hatósági üzemanyagáras külföldi országból (ezt a listát külön rendeletben határozzák meg) érkező idegen rendszámú autók tulajdonosai a hatósági árat fizetik majd. Erről magyar és angol nyelvű tájékoztatót kell elhelyezni a kútoszlop és a shop bejáratánál. Azok a járművek, amelyeken nincs rendszám vagy nem lehet okirattal igazolni a honosságát – jellemzően segédmotorkerékpárok – piaci áron tankolhatnak.
A rendelet kifejezetten a járművek tankolására vonatkozik, nem egyértelmű, mi történik akkor, ha valaki kannába tankol üzemanyagot, amelyet aztán magyar honosságú (kifogyott üzemanyag miatt megállt autó) vagy nem igazolhatóan magyar honosságú (fűnyírótraktor) járműben is felhasználhatnak.
A nyáron várhatóan növekedő tranzitforgalom miatt konfliktusok várhatóak a töltőállomásokon, hiszen a külföldi járművek vezetői nem mindig beszélnek magyarul vagy angolul, és a benzinkutasoknak kell majd valahogy elmagyarázni, miért nem a totemoszlopon hirdetett áron kapják az üzemanyagot.