A különböző tesztelési berendezéseket forgalmazó LaboTest AB nevű cég még februárban szállított 150 373 svéd korona (5,13 millió Ft) értékben műszereket a Saab gyárba, és azóta nem kapta meg a pénzét, ezért bírósághoz fordult, hogy mondják ki a NEVS fizetésképtelenségét. Az illetékes Vänersborgs-i bíróság szeptember 8-ára tűzte ki a tárgyalást.

Ráadásul ez csak a jéghegy csúcsa, a becslések szerint a NEVS mintegy 3 millió svéd koronányi (102 millió Ft) lejárt követeléssel rendelkezik, de az összes tartozása a beszállítók felé mintegy 50 millió svéd korona (1,7 milliárd Ft). És ez még nem minden, a 250 főmunkaidőben náluk dolgozó alkalmazott egy része otthon maradt a nyári szabadságolást követően, fizetés nélküli szabadságon, hogy ezzel is pénzt takarítson meg a cég. A NEVS két komoly érdeklődővel is tárgyal egy esetleges partnerségről/felvásárlásról, de ismeretlen okból elhúzódtak a tárgyalások. A kínai Dongfenget elsősorban a Saab vagyontárgyai közé tartozó Phoenix padlólemez és a svédek bizonságtechnikai fejlesztései érdeklik, az indiai Mahindra számára a márkanév, a gyár és az európai piac a fontos – már korábban is szerette volna megvásárolni a céget.

Több svéd újság és rádió is próbálta elérni az üggyel kapcsolatban Mikael Östlundot, a Saab kommunikációs vezetőjét, de senki nem járt sikerrel. A legszebb az egészben, hogy az SVT svéd televízió kiderítette, hogy a LaboTest AB vezetője nem is tudott arról, hogy az ő cége indította el azt a jogi eljárást, amelynek a végén kimondhatják a Saab fizetésképtelenségét. Külső könyvelő céggel dolgoztatnak, és azok automatikusan terelték bírósági útra a követelés behajtását. Könnyen lehet, hogy a LaboTest leállítja a jogi procedúrát – ezzel azonban csak ideig-óráig menekülhet meg a csődtől a Saab.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!