Nem csak Magyarországon került a hírekbe a politikusok autóhasználata, Új Zélandon sikerült még nagyobb vihart kavarni a szolgálati autókkal, mint nálunk.

Az egész ügy pikantériáját az adja, hogy a miniszterelnök, John Key a sofőrjétől értesült arról, hogy a kormány 34 darab BMW 730d limuzint vásárolt a miniszterek számára és reprezentációs célokra. Ezen azért lepődött meg az ország vezetője, mivel alig három évvel ezelőtt ugyanennyi 7-es BMW-t már vásárolt az ország, és józan paraszti ésszel nézve a dolgokat a válság közepén nyugodtan el lehetne halasztani egy ilyen beruházást.

A sofőrtől tudta meg a miniszterelnök, hogy 34 új BMW 7-est vett az országa A sofőrtől tudta meg a miniszterelnök, hogy 34 új BMW 7-est vett az országa

Akkor egy hat éves időtartamra szóló szerződést kötött egy olyan hivatal, aminek ilyesmire nem is lett volna felhatalmazása, a papíroknak megfelelően a BMW legyártotta és leszállította az autókat, már csak a papírmunka hiányzik az ügylet befejezéséhez. Nem csak gazdaságilag, de politikailag is szerencsétlennek tartja a miniszterelnök az autócserét, de igazából csak a BMW jóindulatában bízhat, ha vissza akar lépni a szerződéstől, a záradékok miatt most már drágább lenne felmondani a szerződést, mint lecserélni a flottát.

A kedvezmények miatt most, három éves korukban jó esetben annyiért el tudják majd az autókat, mint amennyiért vásárolták azokat. A 170 000 új zélandi dolláros listaárú autókat akkor 90 ezer új zélandi dollárért vették, ami nagyjából megfelel egy három éves BMW 7-es limuzinárának. Az újonnan beszerzésre kerülő autók listaára 200 000 új zélandi dollár fölött van, de várhatóan ezúttal is csak ennek az összegnek nagyjából a felét kell csak kifizetnie az államnak.