Fotó: Bencsik Ádám

Dr. Kaáli-Nagy Géza jóvoltából motormúzeum épült a Könd utcán, a Thék Endre szomszédságában. A múzeumot az OTSE működteti. Az országban ez a második ilyen gyűjtemény, ami nem csak a motorokról, hanem a történelmünkről is szól. Az orosházi gyűjtők, restaurátorok kecses vonalvezetésű csillogó motormatuzsálemei sorakoznak a 200 négyzetméteres múzeumban, a falakon képek, poszterek, a város géptörténelmét idézik.

– Az emberi kéz a világ legcsodálatosabb teremtménye. Ezeknek a kezeknek emelünk ma örök emléket ezzel a múzeummal. Az orosházi kézműveseknek, akik szeretett városunkban újították fel, keltették életre azokat a járműveket, amelyek az enyészet és a feledés homálya helyett most itt, a rivaldafényben tündökölnek. Méltó ez a hely, Thék Endre szellemisége máig él, elévülhetetlen érdeme, hogy orosházi fiataloknak teremtett lehetőséget arra, hogy kétkezi munkával sikeresek legyenek. Milyen büszke lenne most reánk! – jegyezte meg dr. Kaáli-Nagy Géza, aki hangsúlyozta, az országos és nemzetközi hírnévnek örvendő Kaáli Autó-Motor Múzeum orosházi létesítménye egy nagyszerű csapatmunka eredménye.

Dávid Zoltán polgármester kincses doboznak nevezte a múzeumot, ahol járműritkaságok sorakoznak. Bízik abban, hogy a város újabb gyöngyszeme sokakat vonz majd ide és hírét viszik az emberek az országban, a világban. Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke elismeréssel szólt a kezdeményezésről, arról a rengeteg szépségről, ami itt gyűjteményi formában látható.

– Azért is örülök ennek a fantasztikus kezdeményezésnek, mert nagyon sok ügyes kezű orosházi otthonában, garázsában őrizgeti és csak két évente, a nemzetközi találkozón mutatja meg, mire képes a kitartó, alkotói munka. Mostantól bármikor rácsodálkozhatunk erre a páratlan gyűjteményre. Ezek a ritkaságok arról is árulkodnak, hogy eleink a praktikumot úgy ötvözték a szépséggel, hogy az szinte az örökkévalóságnak készült.

Videó: Tóth Nikolett

– Ez a múzeum pedig a jelennek és a jövő nemzedékének is megőrzi ezeket a technikai csodákat – fogalmazott a megnyitón. Arról már dr. Blahó János, a Táncsics gimnázium igazgatója, az Orosházi Oktatási Kerekasztal titkára beszélt, hogy kidolgozzák, miként váljon ez a múzeum közkinccsé.

– A település sokszínűsége, viszonya a kultúrához, meghatározza a mi városunk jelenét és jövőjét is. Ezzel a múzeummal Orosháza rákerült Magyarország és a világ azon térképére, ahol ha keresnek, akkor rátalálnak egy szentélyre. Erre a helyre, amellyel az orosházi technikai sportokkal, járművekkel foglalkozók nagyszerűen éltek. Mi is a diákjainkkal erre törekszünk. Tematikus tárlatokat (magyar ipartörténet témában például) szervezünk majd, hogy gyermekink számára is közkincs legyen ez a hely.