- A Renault megerősítette azon ambícióit, hogy az elkövetkezendő években már a világbajnoki cím megszerzéséért száll harcba. A bejelentés szerint viszont a 2005-ös szezonnak megváltozott versenyzői párosítással vágnak neki. Mi ennek az oka?

Patrick Faure Patrick Faure

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy ez rendkívül nehéz döntés volt, de Jarno szerződése ez év végén lejér a csapattal, és mi 2006-ig valóban világbajnokok szeretnénk lenni. Ennek fényében döntöttünk Giancarlo Fisichella leigazolása mellett. Érkezése segítség lesz az egész csapat számára: fenntartja a csapaton belüli egészséges versenyszellemet, így nem engedi az embereinket a megszokottság kényelmes, de veszélyes csapdájába esni. Giancarlo kirobbanóan jó formát mutatott az elmúlt évek során, és úgy gondoljuk, tökéletesen kiegészítik majd egymást Fernandóval a csapat világbajnoki címért folytatott küzdelmében.

– Említette Giancarlo támadó stílusát. Ezen kívül milyen egyéb szempontok szóltak a szerződtetése mellett?

Nagyra értékelem vezetési képességeit, a közelmúltban mutatott versenyteljesítménye pedig megdöbbentően hatásos volt. Ezen felül a hozzáállása is változott a Benettonnál eltöltött időszak óta. Sokkal érettebb, tapasztaltabb versenyzővé vált az elmúlt időszakban és számunkra ez nagyon fontos. Giancarlo a céltudatosság, a megbízhatóság és a munkabírás tökéletes elegyét testesíti meg egy személyben.

– Ugyanakkor Jarno az egyetlen pilóta, aki idén versenyt tudott nyerni Michael Schumacheren kívül. Ennek fényében kissé furcsa, hogy pont neki kell mennie…

 Döntésünk helyességét vagy helytelenségét a jövő év eredményei mutatják meg. Felmértük a lehetőségeinket és minden adatot részletekbe menően elemeztünk: versenyköridőket, edzésteljesítményeket és sok más tényezőt is. Minden csapattag véleményét meghallgattuk és ezek fényében döntöttünk. Ennek ellenére nem felejtjük a sikereket, amelyeket Jarnóval közösen értünk el, aki az elmúlt három évben kiváló munkát végzett a csapatnál. Nehéz döntés volt, de valakinek a nehéz döntéseket is meg kell hozni.

- Gyakran dicsérte Fernando és Jarno csapatmunkáját: nem fél, hogy a Renault számára talán legfontosabb időszakban borította fel a versenyzők közt meglévő harmóniát?

Ez jogos kérdés, de úgy éreztük, egy kicsit több kihívásra van szükség a csapaton belül is. A két versenyző közötti jó kapcsolat fontos része volt az elmúlt három év csapatépítési kritériumainak, de amikor az ember a csúcs felé közeledik, erőszakosabb lesz a hozzáállása, fokozottabb versenyszellemre van szükség a versenyzőink között is. Csak ez a fajta egészséges versengés viszi előre a csapatot igazán. Továbbá abban sem hiszek, hogy a csapategység megbomlana az új pilótánk érkezésével. Giancarlo nagyon sok ismerős arccal találkozik majd a csapatnál, és öröm lesz vele újra együtt dolgozni. Úgy gondolom, jövőre rendkívül erős versenyzőpárosunk lesz.

– A hírek szerint Giancarlo szerződtetése anyagi áldozattal járt a Renault számára a versenyző jelenlegi csapata felé. Igaz a hír?

Cégünk semmit sem fizetett a versenyző jelenlegi csapatának, a Sauber-Petronasnak, és az istálló nem állt Giancarlo Renault-s szerződésének útjába.