A hivatalos források egyelőre a robbanás tényén kívül semmit nem akarnak megerősíteni a Tiencsin városában bekövetkezett hatalmas robbanás kapcsán, így nem tudni, mi robbant fel – Pekingiek például SMS-ben olyan tájékoztatást kapnak a hivatalos szervektől, hogy mérgező vegyi anyagokat tartalmazó felhő érkezett a városba, ezért csak orvosi maszkkal az arcukon menjenek ki a szabadba – ez utóbbi viszont vajmi kevés védelmet nyújt vegyi anyagok ellen.

A kikötő területén működő, veszélyes anyagokkal foglalkozó Tianjin Dongjiang Port Ruihai International Logistics Co cég telephelyén két hatalmas robbanás történt, majd ezt még számos egyéb követte, az egyik csarnoképület összeomlásában például 36 tűzoltónak nyoma veszett – összesen közel 100 autóval mintegy 1000 tűzoltó érkezett a helyszínre, aztán elég gyorsan a hadsereg vegyvédelmi egységei vették át a helyszínt. Az elsődleges robbanásokban az eddigi adatok szerint 50-en vesztették életüket és 701-en megsérültek, de az érintett terület nagysága miatt még el se tudták kezdeni a kárfelmérést, így ezek a számok várhatóan növekedni fognak.

A hatalmas alapterületű kikötői logisztikai központban a Volkswagen 2748, a Renault mintegy 1500 autót veszített, a Jeep, a Jaguar/Land Rover és a Mercedes egyelőre még nem tud számokat mondani, de ők is több ezer járművet veszítettek. A Toyota a tiencsini kikötő mellett működő gyára károsodott súlyosan, itt autókat, autómotorokat gyártanak, öntöde és fejlesztőrészleg is van; szerencse a szerencsétlenségben, hogy nemcsak éjszaka, de nyári szabadság is volt a telephelyen, így ott az őrszemélyzeten kívül nem nagyon tartózkodtak emberek.

Nem is annyira az autók elvesztése fáj az autógyáraknak, hiszen azoknak az értékét a biztosító megtéríti, de egy fontos logisztikai központ több hónapra kiesett a munkából, ami fennakadásokat fog okozni nem csak itt, de világszerte is, hiszen nem fogják majd útjukra indítani azokat a hajókat, amelyek ide szállítottak volna autókat, és azokat is tárolni kell majd valahol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!