Alternatív meghajtású járművek, átalakított, környezetbarát szériaautók, különleges prototípusok, versenyautók, valamint elektromos gokartok robogtak végig a város egyik legimpozánsabb terén – több tucat jármű szállt versenybe – a második budapesti Energia Futamon, amelyet több ezren követtek figyelemmel a helyszínen és az internetes közvetítés segítségével.

A napenergia meghajtású járművek és tanulmányautók versenyén a futam egyetlen napelemes meghajtású járműve, a Pannonrider 4.0 és sofőrje végzett az élen. A versenyző elmondta, hogy a jármű nem csak gyors, de költséghatékony, csendes, és energiatároló képessége miatt sötétben is üzemel. A fiatal mérnökök által fejlesztett futurisztikus járművek nem csupán a győztesnek járó elismerésért küzdöttek. A versenyző csapatok fejlesztéseiken keresztül mutatták be, hogy a CO2 kibocsátás-mentes közúti közlekedés megvalósítható, elérhető és feltétlenül szükséges a környezetbarát jövő, a fenntartható fejlődés érdekében.

Az Energia Futam végeredménye

Prototípusok kategória 1. helyezett: DE HIGH VOLTAGE csapat, Interceptor jármű 2. helyezett: Elek Trike csapat, Elek Trike 1.0 nevű jármű 3. helyezett: DE HIGH VOLTAGE, Gocar nevű jármű Verseny Autó kategória 1. helyezett: BME FRT csapat, eMaula jármű 2. helyezett: EV Sport – BME FRT csapat, Aranka jármű Széria Autó átalakítás kategória 1. helyezett: Gabacar csapat, Gabev jármű 2. helyezett: E-Life csapat, Elektro Tipo jármű 3. helyezett: ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport csapat, FIAT Fiorino E Cargo jármű Tanulmány Autók kategória 1. helyezett: Debreceni Széllovagok csapat, Pneumobil jármű 2. helyezett: AirGO Pneumobil Team csapat AOW-02 jármű 3. helyezett: Óbudai Egyetem Lezs Air Team csapat, Aluminium Falcon jármű Tanulmány Autók kategória – nehézsúlyú osztály 1. helyezett: EV-Sport Szlalom Team csapat, Csiga jármű Napenergia meghajtású járművek kategória 1. helyezett: Pannon Solar csapat, Pannonrider 4.0 jármű Motorkerékpárok kategória 1. helyezett: Green Scooter Team csapat, GSR-3000 jármű 2. helyezett: Mechatromotive csapat, Bíbic jármű 3. helyezett: Green Scooter Team csapat, GSR 800 jármű Famous Futam 1. helyezett: Kovács “Koko” István 2. helyezett: Kozmann György 3. helyezett: Rákóczi Ferenc MVM Különdíjak a fenntarthatóság iránti elkötelezettség elismerésére Budapesti Műszaki Egyetem csapata Debreceni Egyetem csapata Óbudai Egyetem csapata MVM Energia Futam Fair Play különdíj DE HIGH VOLTAGE – GERUNDIUM FAQ-R csapat

Az eredményhirdetésre 15 órakor került sor, a legjobbaknak járó kupát Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át. „Az elismerés nem csak a versenyen nyújtott teljesítményért jár a csapatoknak, hanem azért a többéves kutatómunkáért és a megvalósításba fektetett energiáért is, amelyet a fejlesztők olyan célkitűzések szolgálatába állítanak, mint az élhetőbb környezet, a fenntartható jövő.” – mondta a győzteseket köszöntő beszédében Baji Csaba. A vállalatcsoport elnöke a díjátadón hozzátette, hogy látva a fiatal nemzedék eltökéltségét az MVM továbbra is támogatja az egyetemi fejlesztő csapatokat, hogy ezzel is segítse munkájukat.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!