A napokban helyszíni bejárásra invitálták az országos médiumok munkatársait, hogy közvetítésük által „láttassák” a nyilvánossággal, milyen készültségi állapotban van Közép-Európa várhatóan legizgalmasabb interaktív repülőmúzeuma, közvetlenül az október 30-i átadási határidő előtt. A napokban újabb látványos szakaszához érkezett, az egyik célja szerint a térség idegenforgalmát is fellendítő projekt: az Indóház úti RepTárba költöztetik át az eddig a Kilián úti Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázis területén álló Szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhelyen kiállított repülőtechnikák többségét. Szerdáról csütörtökre virradóra, éjjel, a városon keresztül megérkezett az első gép, egy Szu-22-es szuperszonikus, egyhajtóműves, harcászati vadászbombázó az új otthonába.

Fotó: Mészáros János Fotó: Mészáros János

Nem kevés előkészületet és nem kis logisztikai mutatványt követel meg a Katonai Közlekedési Központtól az MH Légijármű Javítóüzem szakemberei által felújított technikák áthelyezése. A kiállítási tárgyak mérete miatt az átköltöztetést a Magyar Honvédség személyzete saját speciális szállító eszközeivel hajtja végre. A gépeket a szandaszőlősi katonai helyőrségből a 442-es út–4-es főút (Szent István-hídon át)–Tószegi út–Indóház út útvonalon szállítják új állomáshelyükre.

Az utaztatáshoz a kijelölt útvonal mentén, esetenként körforgalmi csomópontokon keresztül, az akadályt képező közúti jelzőtáblák áthelyezésén túl szükséges a környéken élők ott parkoló járműveitől való mentesítés. Például Szandaszőlősön, ahol erről egyébként tájékoztatták az érintetteket, akik közül néhányan nem tettek eleget a felhívásnak, így ők kénytelenek voltak már a költözés első éjszakáján – egy-egy csengőjelzésre reagálva – átparkolni egy másik helyre, hogy ne essék kár az autójukban.

Az elkövetkezendő napokban további 35 kiállítási tárgy átköltöztetése zajlik, eleinte napi egy, majd napi két fuvarral. Minden egyes közúti szállítás a hajnali órákban történik, hogy a város forgalmában ne okozzon fennakadásokat.

Még több képet találnak a Szu-22-es vadászbombázó szállításáról a Szoljon.hu weboldalon, a Galériában.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!