Szűk egy évtizeden belül már évi egymillió újenergiás autót kíván értékesíteni a Volkswagen márka, és nagyon készülnek már az általuk 2020-ra jelzett fordulópontra. A dolgok jelenlegi állása szerint ekkorra jelentősen csökken az akkumulátorok költsége, így a mainál versenyképesebb termékek lesznek a plug-in hibridek és az elektromos autók. Külön almárkát is létrehoznak az ilyen autók számára, a Sanghaji Autószalonon leleplezett I.D. Crozz a harmadik autó a sorban a kompakt autó és az egyterű után.

Annyiból nem új az ötlet, hogy gyakorlatilag a Škoda Vision E átmárkázott változatáról van szó, hiszen itt is ugyanaz a 302 lóerő rendszerteljesítményű elektromos hajtás jut szerephez, ugyanúgy szabadidő-kupé a karosszéria, és a 83 kWh kapacitású lítium-ion teleppel akár 500 km is lehet a hatótávolság. Fejlett robotautó-technológia is van az I.D. Crozz tanulmány fedélzetén, négy lézeres letapogatót helyeztek el a tető négy sarkában, de ezek csak akkor bújnak elő, ha a sofőr átadja az irányítást az elektronikának, egyébként radarok és kamerák figyelik a környezetet állandóan.

A tanulmány sorsáról kérdezve Herbert Diess-t, a Volkswagen márka vezetőjét, azt mondta, hogy ha tökéletesen lehetne előre látni a jövőbe, akkor egy olyan autót látnánk, mint az I.D. Crozz, tehát a 2020-től várható termékoffenzíva egyik képviselőjét látjuk. A belső térről azt állítják, annak mérete megfelel a nyújtott tengelytávolságú Tiguan Allspace-nek, a karosszéria hossza 4625 mm, a szélesség 1891 mm és 1609 mm a magasság, a tengelytávolság 2773 mm.

Elöl egy 101 lóerős, hátul egy 201 lóerős villanymotor hajt, a rendszerteljesítmény 302 lóerő, ami kevesebb, mint 6 másodperces 100-as sprintre elég, a csúcssebességet 180 km/h-ban korlátozzák elektronikusan. A középen, alacsonyan elhelyezett akkumulátorral sikerült 48:52 %-os tömegeloszlást elérni az első/hátsó tengely között, amiből következően GTI-szerű vezetési élményt ígérnek – persze leszámítva a kipufogó- és motorhangot, hiszen azok hiányoznak a jövő vezetési élményéből.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!