Nemrég a Honda írt le egy NSX-prototípust a Nürburgringen bekövetezett tűz után, most pedig a Ford vesztett el egy nagy teherbírású pickup-prototípust. Amíg a versenypályán gyorsan jött a segítség, és a japán sportkocsinak csak a hátsó része égett el, a sivatagban 20 perc alatt szó szerint porig égett az amerikai autó.

Az F-150-essel kezdte meg könnyű haszonjárműinek alumínium-karosszériára való átállítását a Ford, és a következő generációs nehéz teherbírású modellek (F-250, F-350, F-450) is könnyűfém karosszériát kapnak. Erre pedig a legjobb bizonyíték, hogy az út szélén leállított autóból szó szerint csak az acélból készült alváz és motorblokk maradt meg, minden más teljesen elégett.

A kémfotós akkor érte utol a prototípust, amikor az félreállt a Halálvölgyben található út mellé, mert füst tört fel a motortérből – mindez nagyjából 50 °C-os külső hőmérséklet mellett történt. Nem egyszerű túlmelegedésről volt szó, hiszen alig szálltak ki az utastérből a mérnökök, máris felcsaptak a lángok. Majd azok gyorsan elterjedtek: mintegy húsz perc alatt teljesen elégett az autó, amelyből csak egy felismerhetetlen, parázsló kupac maradt csak az út szélén.

A Ford újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy extrém hőmérsékleten végzett tesztelés közben egy prototípusuk kigyulladt, és vizsgálják, mi történt. Kérdés, mit tudnak kideríteni abból, ami maradt? Nem sokat.

Ennyi maradt a Ford-pickupból a tűz után. Autószállító helyett seprű kell hozzá... Ennyi maradt a Ford-pickupból a tűz után. Autószállító helyett seprű kell hozzá…

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!