A Goodyear az egyik legnagyobb gumiabroncsgyártó világmárka, amely innovatív technológiája és termékei révén a közlekedési iparág egyik meghatározó partnere is. Fejlesztési erőfeszítéseivel a közlekedésbiztonság elősegítésére összpontosít.

Úgy tűnik azonban, hogy az egyre jobb és egyre költséghatékonyabban üzemeltethető abroncsok kifejlesztésén túl, a Luxemburgban működő Goodyear Innovációs Központ mérnökeinek arra is kiterjedt a figyelmük, hogy a napjaink piacát egyre erőteljesebben meghatározó design igényekre is válaszoljanak. Színes abroncsokat korábban csak a Forma 1 versenyeken láthattunk, és a szín még ezeknél is csak jelölésre szolgáló csíkok vagy feliratok formájában tűnt fel. Azonban a Goodyear által kifejlesztett új polimernek köszönhetően lehetséges lesz a teljese felületet befedő szín, így gumiabroncsunk színét autónk fényezéséhez tudjuk majd igazítani mindenféle korlátozás nélkül.

„Jogos igény a színes gumiabroncs, ami mára egy olyan kérdéssé vált, amit nem lehet a szőnyeg alá söpörni. A szín sokáig nem tűnt fontosnak, de ma már látjuk, hogy az unalmas fekete távolról sem elégíti ki a megnövekedett fogyasztói igényeket” – nyilatkozta April Fool fejlesztési igazgató. Az újdonság egy speciális polimernek köszönhető, amely a hagyományos – a gumiabroncs szerkezetét meghatározó -, polimerek egy módosított változata. Bár a fejlesztési költségek tetemesek voltak, magának a polimernek az előállítása alig másfélszerese a hagyományosénak, ami lehetővé teszi ipari mennyiségű gyártásukat, és a mindenki számára elérhető árú színes gumiabroncsot.

„A lehetőségek majdhogynem végtelenek” – folytatta April Fool. „Úgy gondolom sikerült megtalálnunk a gumiabroncsipar Szent Grálját, amely olyan perspektívákat nyitott meg előttünk, amiről pár hónappal ezelőtt még álmodni sem mertünk. A polimer fejlesztésével, további manipulálásával nem elképzelhetetlen, hogy a sötétben színesen fluoreszkáló gumiabroncsot tudunk majd a jövőben kifejleszteni, amely ráadásul illatanyagot is magába tud majd zárni, hogy a súrlódás során keletkezett hő hatására az egyenletesen távozva biztosítson kellemes illatot.”