Amíg a legtöbb iparági szereplő folyamatosan arról büszkélkedik a sajtóközleményekben, hogy milyen több százmillió dolláros partnerségek kötöttek az önvezető taxik gyakorlati megvalósítására, a három évvel ezelőtt alapított nuTonomy nevű cég a világon elsőként elindította a robottaxi-szolgáltatás próbaüzemét.

Szingapúrban engedélyezték a hatóságok a saját magukat irányító taxik üzemeltetését a közutakon, egészen pontosan abban az északi kerületben, ahol egyébként már április vége óta folynak a járművek – hat darab Renault Zoé és két darab Mitsubishi i-MiEV villanyautót alakítottak át – közúti tesztjei. Azért, hogy az utasok ne idegenkedjenek a szolgáltatástól, a próbaüzem ideje alatt minden esetben egy technikus ül majd a volán mögött, aki csak vész esetén veszi át az irányítást. A nuTonomy egyfelől az alkalmazás (rendelésre milyen gyorsan megy ki a jármű), másfelől az autó vezetési tudásának (mennyire finoman halad) és ami a legfontosabb, a használók gyakorlati visszajelzéseinek (félnek-e robotautóban utazni) gyűjtésére használja a tesztidőszakot, amelynek befejezését követően 2018-ban akarják elindítani az önvezető taxiflottát – akkor már nem lesz a fedélzeten technikus.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!