A hatalmas és belföldre koncentráló kínai autópiacot elég nehezen lehet követni, de azért ott se megszokott, hogy a hadsereg nem vásárolja, hanem gyártja az autót a saját céljaira. Márpedig pontosan ez történt a még 2008-ban Chery B13 néven bemutatott, később – a konszernhez tartozó másik márka alá besorolva – Rely V8-asként megmutatott tanulmánnyal.

Egy, kínai viszonyok között meglehetősen egyszerű vonalvezetésű, de azért óriási hűtőráccsal rendelkező egyterűről van szó, amely civilként soha nem valósult meg, de most a kínai hadsereg elkezdte gyártani. Az egyik előszériás autót sikerült lefényképezni, arról nincs hír, hogy a „bukott” egyterű terveit-gyártószerszámait megvásárolták, vagy egyéb módszerekkel jutott hozzá azokhoz a haderő. A név latin betűkkel írva Weier, a gyártó pedig a Nép Felszabadítási Hadseregének 5720-as számú gyáregysége, ami a maga részéről a légierő fennhatósága alá tartozik. A karosszériához nem nyúlt a hadsereg, de a Chery erőforrás helyett a szintén a hadsereg holdudvarába tartozó Mianyang Power Machinery Corporation gyár által készített 2,2 literes benzinest használnak. Az autót se civil vásárlók, se állami vállalatok nem vásárolhatják majd meg, azt csak és kizárólag  hadsereg fogja használni – azt nem tudni, milyen célra.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!