Meglepő módon nem Kína, hanem Vietnám lett a második ország a világon, ahol Mercedes S-osztályt gyártanak. Január nyolcadikán, ünnepélyes keretek között gördült le a Ho Si Minh városban található üzem szalagjáról, ahol a helyi piacra szánt személyautók mellett autóbuszok is készülnek.

A vietnámi üzemben már szeptember óta készültek az újdonság gyártására, kiképezték a munkásokat, felszerelték a szerszámokat. Németországból viszik a motort, a hajtásláncot és az utasteret, de a karosszériát már helyben készítik el és fényezik le, a gyártás során a Németországban megszokott minőségellenőrzési állomásokon (karosszéria, fényezés, összeszerelés, végső ellenőrzés) megy át az autó. Két változatban készül a helyi piac számára a Mercedes S-osztály Vietnámban, az S 400 L csak később kerül a kínálatban, az S 500 L-ért 4,639 milliárd dongot kell fizetni (48,6 millió Ft). Vajon mennyi lenne a vételár, ha a gyár a vietnámi forgalmazónak is a göröghöz hasonlóan 6,6 millió Ft-ért számlázná ki az S 500-ast?

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!