Gyakorlatilag egy teljesen új autót készített az Audi Motorsport, amikor 2019-ben piacra dobták az R8 GT2 versenyautót – csak a fényszórókat vették át az utcai autóról, teljesen egyedi a karbonból készített kupé karosszéria, amelynek hátsó része azért furcsa, mert a karbió alapján építették meg, az 5,2 literes V10-es szívómotort felszabadították és az 640 lóerőt tud, a saját tömeget 1,35 tonnára faragták le. Ebből a kőkemény versenyautóból farag most rendszámos utcai autót az Abt műhely.

Az Abt XGT elnevezésű autón 2 éven át dolgoztak, a fejlesztés során nem csak közúton tesztelték a prototípusokat, de a Nürbugringen, a Sachsenringen és a Hockenheimringen is. A sofőrök az Abt DTM-pilótái, Kevin van der Linde és Ricardo Feller, valamint az Abt Motorsport igazgatója, Martin Tomczyk és Frank Stippler voltak. Mintegy 40 új alkatrészt kellett homologizálni, csak ez a folyamat több hónapig tartott.

 

A közúti közlekedéshez szükséges felszerelések miatt mintegy 50 kg-ot hízott a saját tömeg, de az még így is mintegy 150 kg-mal könnyebb az Audi R8 gyári minimumánál. Az 5,2 literes V10-es szívómotor teljesítményét sikerült megtartani, maradt 640 lóerős, az ehhez tartozó szabványos fogyasztás 20,7 l/100 km, a CO2-kibocsájtás 473 g/km – a kis darabszám miatt az Abt-nak nem kell büntetést fizetni az EU-nak. Így is ki kellett cserélni a versenykatalizátorokat közúti darabokra. Az Abt XGT-hez az Audi R8-ból vették át a benzintartályt, átprogramozták a digitális műszeregységet, hogy azon a törvény által elvárt információk is megjelenjenek (vészjelzések, stb.), rögzítőféket valamint immobilizert is beszereltek.

 

Központi zár, tolatókamera, elektromosan állítható külső tükrök és légkondicionáló könnyíti meg a használatot a hétköznapok során, a versenyautóból származó, szereléssel álló felfüggesztés teszi egyedivé az élményt – leginkább majd pályanapokon. Az Abt már megvásárolta azt a 99 darab Audi R8 GT2 vázat, amelyek alapján az XGT-ket megépítik, Németországban 599 200 euró az alapár, ezért 4 színséma közül lehet választani, de felár ellenében egyedi megjelenést is kérhető.