December elsején Románia nemzeti ünnepén a Dacia gyár is kivette a részét a csinnadrattából, sőt majdnem egy egész hadosztálynyi speciális feladatokra átépített Duster szabadidő-autóval parádézott. Ezek közül a legdurvább az olívazöld, katonai változat.

A Renault helyi fejlesztőközpontjában készítették el az átalakítást, amelyet a Román Hadsereg és a NATO előírásainak megfelelően hajtottak végre. Alsó védőburkolatot kapott a motor, a váltó, a hátsó differenciál, az üzemanyagtank, az utasteret páncélozták. Kialakították az autón a csörlő helyét, de az nincs a fedélzeten, ellenben ott vannak a légi szállításhoz szükséges fülek a karosszérián, és a katonai pótkocsikat is tudja vontatni a Duster, amelynek lámpái gombnyomásra elsötétíthetőek, és van lopakodó-világítás is.

A karosszéria külsején is van 12V és 24V feszültségű tápcsatlakozás a különféle haditechnikai eszközök működtetésére, de a legjelentősebb átalakítás mindenképpen a tetőre szerelt golyószóró. Nem valószínű, hogy ezen átalakítások bármelyike is bekerülne a gyári tartozék katalógusba…

Azt nem árulták el, milyen erőforrás hajtja a gyárinál sokkal nehezebb katonai Dustert, a többi átalakított példánynál – a Tűzoltóság, a Csendőrség és a Határőrség is kapott az igényeire szabott Daciát – megtartották a gyári hajtásláncot.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!