Megelégelte Moszkva városának vezetése az áldatlan állapotokat, amely a parkolás terén tapasztalhatóak. Azonban nem megoldást kerestek, hanem a büntetést szigorítják, egészen pontosan a jelenleginél nagyobb apparátussal szállnak szembe a szabálytalanul parkolókkal.

Ennek érdekében még egy törvénymódosítást is sikerült elérniük, amely szerint a jövőben az önkormányzati alkalmazásban álló ellenőrök láthatóvá tehetik a leparkolt autók rendszámát – az eddigi törvényi szabályozás szerint csak forgalomban haladó autónál volt tilos a rendszám olvashatatlanná tétele, álló autóhoz viszont nem volt szabad hozzányúlniuk a hivatalos szerveknek. Az autósok előszeretettel tették a hivatal számára olvashatatlanná a rendszámukat például úgy, hogy egy A4-es papírlapot hajtottak elé – az ellenőröknek tilos volt ezt felhajtaniuk, és felírni a rendszámot. Ezt a joghézagot tehát megszüntették, persze nem egyszerűen: a parkolás ellenőrzése magáncégek feladata, ők a jövőben se nyúlhatnak a rendszámokhoz, azonban a moszkvai önkormányzat által felállított 40 fős osztag segítségét kérhetik ehhez.

A másik fontos újdonság, hogy bővítik azoknak a teherautóknak a számát, amelyet a tilosban parkoló autókat szállítják el. Azt nem árulták el, hány új teherautót vásárolnak, de azt igen, hogy hamarosan már napi 1300 autó elszállítására lesz kapacitása a parkolást ellenőrző szervezetnek. Az biztos, hogy teljes kihasználtsággal üzemelnek majd a járművek, hiszen a becslések szerint napi 40 000 tilosban parkolás történik Moszkvában – és ebben még nincsenek benne azok az esetek, amikor például a lakótelepi járdát elállják autóikkal az ott lakók. A parkolási díj meg nem fizetése esetén 3000 rubel, nagyjából 21 000 Ft lesz a megfizetendő büntetés. Az elszállított autó kiváltása ennél jóval húzósabb összeg, igaz, itt nem lehet általánosítani, hiszen a távolságtól is függ, mennyibe fáj majd a tulajdonosnak az autó visszaszerzése.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!