Hivatalosan a volkswagen amerikai részlege támogatta a TDI Panamericana névre keresztelt túrát, hiszen azzal a Clean Diesel motorral szerelt Touareg képességeit akarták bebizonyítani. Ehhez képest német sofőröket szereztek, és az út túlnyomó többségét aszfalton tették meg.

Dicséretet érdemel a Rainer Zietlow, Carlos Fernandez és Marius Biela német úriemberekből álló trió, mert mindössze 11 nap, 17 óra és 22 perc alatt hajtottak végig a 16 000 mérföldes (nagyjából 25 750 km-es) Pan-American Highway-en. Őszintén, mi értelme van annak, hogy az ember elutazik a világ másik felére, az egyik legszebb vidékre, és ahelyett, hogy a tájat nézné, ül egy szabadidő-autó volánja mögött és tapossa a gázpedált – már ha épp nem tempomattal halad.

Mindenesetre a teljesítménnyel az idén 75 éves Pan-American Highway rekordot több mint három nappal rövidítették meg. Az amerikaiak által szervezett úron egyébként minden megtett kilométer után 10 dollárcentet adományoztak két, rossz helyzetben lévő latin-amerikai falu megsegítésére. A gyorsaságban nagy szerepe volt, hogy előzetesen megtervezték a tankolási pontokat, ahol már felkészülten várta őket a személyzet. A www.tdi-panamericana.com oldalon rengeteg képet és videót lehet találni a kalandról.