Kifejezetten azért hozták létre a McLaren Special Operations nevű részleget a britek, hogy a megfelelő anyagi háttérrel rendelkező ügyfelek egyedi kívánságait teljesítsék. Korábban csak kis mértékben módosított MP4-12C-ket készítettek, most azonban elkészültek az első autójukkal, amelyet X-1-re kereszteltek.

Természetesen ez is az MP4-12C-n alapul, de csak olyan alkatrészeket vettek át a sorozatban gyártott autóról, amelyek nem láthatóak. Egy olyan ügyfél volt a megrendelő, akinek a garázsában már áll egy McLaren F1 és egy Mercedes SLR Mclaren is. Már három évvel ezelőtt, amikor még csak pletyka szinten létezett az MP4-12C megkereste a gyárat a megrendelő, hogy szeretne egyedi csomagolásban egy autót.

Ezt követően többször is egyeztetés során sikerült leszűkíteni az inspirációt az új autóhoz: 1961 Facel Vega, 1953 Chrysler dElegance Ghia, 1959 Buick Electra, 1939 Mercedes 540K, 1971 Citroën SM, a new yorki és a bilbaoi Guggenheim Múzeum épülete, Jaeger LeCoultre óra, Airstream lakókocsi, Thomas Mann Montblanc toll, hangversenyzongora és padlizsán. Több formatervezőt is felkértek a forma megalkotására, végül Hong Yeo, a McLaren dél-koreai születésű tervezőjének alkotása lett a befutó. Az első egyeztetéstől a végleges karosszéria megrajzolásáig 18 hónap telt el.

Teljesen egyedi alkotás a karbon karosszéria, amelynek néhány elemét – felniket, lámpákat, stb. – alá kellett vetni a törvényi vizsgálatoknak, hiszen közúti használatra alkalmas autót rendelt az ügyfél. Az autó építése már a végleges forma elfogadása előtt megindult, és összesen két és fél évig tartott. A karosszéria 109 mm-rel hosszabb és 188 mm-rel szélesebb az MP4-12C-nél, a magassága változatlan. Mivel teljes egészében karbon a karosszéria külső része is, a nagyobb méret ellenére a saját tömeg szinte változatlan, 1400 kg. Az utastérben a forma nem, csak az anyag- és színválasztás egyedi, a 625 lóerő teljesítményű V8-as biturbó-erőforrás is megegyezik a szériaváltozattal.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!