A legtöbbször bosszúból gyújtják fel az autókat Oroszország területén belül – derül ki a tavalyi eseteket összegző felmérésből. A legtöbbször valamilyen bosszú miatt váltak a lángok martalékává az autók, ez az esetek 46 százalékában volt a tűz gyújtásának oka – 26 százalék az ex-élettárs (barát/barátnő, férj/feleség) állt bosszút, 20 százalékban korábbi üzletfelek.

Második helyen a huligánok állnak 34 százalékos gyújtogatási aránnyal, ezt a kategóriát ki is fejti a Belügyminisztérium, miszerint: diákok, munkanélküliek, a külvárosban élő fiatal dolgozók. Elméletileg ide tartozna, de valamiért mégis külön szerepeltetik a harmadik helyen (11 %) a jobboldali anarchistákat. A negyedik helyet foglalják el a fennmaradó 9 százalékért felelős elmebetegek (piromániások), akik jellemzően egy éjszaka alatt több autót is felgyújtanak. A hivatalos összesítés szerint elhanyagolható azon esetek száma, amikor mondjuk a tulajdonos saját maga gyújtja fel az autót, hogy a biztosítótól visszakapja annak árát – anyagilag még jobban járnak ilyen esetekben, ha egyszerűen eladják az autót alkatrésznek, majd a gyári kulcsok birtokában bejelentik azt lopottként.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!