Először is közösségi segítséggel tereprali-autót készített a Local Motors, majd a 3D-s nyomtatás terén próbálta ki magát, most pedig az önjáró járművek piacát célozza legújabb, Olli elnevezésű alkotásával.

Ez annyiból más, mint a többi önvezető autó, hogy ezt kifejezetten egy előre beprogramozott útvonalon való közlekedésre tervezték, szóval nagyon részletes térkép/terület adatbázis segíti a haladását. A közösségi közlekedést akarják megreformálni ezzel a 12 személy egyidejű szállítására szolgáló járművel. Egy nagy busz helyett több ilyen kicsi szaladgálna egy területen, az utasok az alkalmazásban jelzik, honnan-hová tartanak, a központ pedig automatikusan küld értük járművet, az esetleges fizetés is az alkalmazáson keresztül történik.

Az IBM cég által fejlesztett Watson mesterséges intelligencia is ott van a fedélzeten, hogy az utasok ne csak az alkalmazáson keresztül, de szóban is kommunikálhassanak a járművel. A Local Motors tervei szerint az első időszakban a központban egy hús-vér ember felügyeli távolról a jármű haladását, a felelősség is az övé – ez biztosítási szempontból fontos –, de persze az Olli önmagától is képes az adott területen a biztonságos mozgásra.

3D-nyomtatással készült műanyag elemek, alumínium tartók és acéllemezek alkotják a vázat, a villanymotorok 40 km/h-s utazósebességre gyorsítják a guruló dobozt, de ez elektronikusan korlátozott tempó, amelyet később emelni terveznek; minden a visszajelzésektől függ, azaz mennyire érzik magukat biztonságban az utasok. A Local Motors egyetemi kampuszokon és repülőtereken akarja megindítani a próbaüzemet, leginkább azért, mert ezek nagyon jól körülhatárolható és feltérképezhető helyeket jelentenek.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!