Proton alapú olcsóautóval indítana a szaúd-arábiai autóipar Proton alapú olcsóautóval indítana a szaúd-arábiai autóipar

Aseelah, azaz eredeti. Erre a névre keresztelték a Szaúd-Arábiában most bemutatott autót, amely azonban egyáltalán nem eredeti. Az igaz, hogy az alkatrészek ilyen összeállítása most debütált, de Proton Persona néven ugyanez az autó már megvásárolható a világ egy jelentős részén.

Egyedi az orr, de ezen kívül semmi extra Egyedi az orr, de ezen kívül semmi extra

Az Aseelah-ról a létezése tényén kívül nem sok mindent lehet tudni, azon kívül, hogy a Lotus Engineeringet bízták meg a kifejlesztésével. A brit mérnökök a legkézenfekvőbb alapot, a tulajdonos Proton kompakt autóját választották kiindulási alapnak, amelyre egy új orrot készítettek. Ez az autó lesz az alapja annak az autóiparnak, amelynek fejlődését az állam pénzeli majd. Kevesebb, mint 13 300 dollárnak megfelelő helyi valutába kerül majd a helyben gyártott autó. Tizenhat millió dollárból készül az a gyártósor, ahol évi 2000-5000 példányban készítenék a lépcsős hátú autót. Ez nem számottevő mennyiség abban az országban, ahol a jelenlegi évi 676 000 autóról 2013-ra évi 880 000 autóra nőnek az eladások az előrejelzések szerint.

Hiába olcsóautó, a króm nem hiányozhat az Aseelah-ról Hiába olcsóautó, a króm nem hiányozhat az Aseelah-ról

Az Aseelah-ot egyébként ugyanannak a King Abdul Aziz City for Science and Technology intézetnek köszönhetjük, aki a Gazal-1-et is elkészítették. A helyi autópiac viszonyait jól jelzi, hogy jelenleg folyik az a félmilliárd dolláros beruházás, amelynek keretében évi 20 000 példányban gyártanák a Mercedes G-osztály alapjára épülő luxusterepjárót.

Az Aseelah tízszeresét, évi húszezer példányt szeretnének gyártani a Gazal-1-ből Az Aseelah tízszeresét, évi húszezer példányt szeretnének gyártani a Gazal-1-ből