Az autósor békésen poroszkál az úton. Haladása egyenetlen, olykor meglódul a karaván, azután megint megtorpan. Megyünk így egy darabig, míg végül akad egy autós, aki nem tovább várni, kitör, előz, bevág, ismét előz, kockáztatja az egész sor nyugodt haladását, a maga biztonságát. A szemből jövők villogtatnak, integetnek, dühöngenek, a hazardírozót követők pedig mint egy krimi előtt a tévében, izgulnak, mikor következik be a bűntény – az ütközés. Aztán, ha itt a baj, ha az autó roncshalmazzá válik, máris kész a közlekedők ítélete: lám, az agresszív autós csak azt kapta, amit megérdemelt. Esetleg arra gondolnak, hogy biztosan ittas volt, mert józan ember nem vezethet ennyire vakmerően.

Valóban, vannak olyan autósok, akik a lóerőktől megittasodva szinte állandóan túl gyorsan, gátlástalanul vezetőnek, sem lelkiismeretük, sem a Kresz nem gátolhatja meg gyors előrejutásukat (legfeljebb egy rendőrautó látványa). A jelzőlámpa előtt türelmetlenül nyomkodják a gázpedált, aztán, amikor lehet, csikorgó kerékkel indulnak, mégha az átkelő gyalogosok utójának rebbenve is kell a járdára pattannia. A kutatók szerint e vibráló magatartás oka a vezető kiegyensúlyozatlansága lehet, és ami a baj, hogy a kocsiban, a közlekedésben valamiféle levezető foglalatosságot talál.

Mások viszont nyugodtan vezetnek, békés kisangyalok mindaddig, míg valami vagy valaki fel nem bosszantja őket. Ekkor nyomban agresszívakká válnak, és megmutatják bosszúságuk okának, hogy ők is tudnak, akarnak. Megmutatják, ha törik, ha szakad, és sajnos, gyakran valóban törik. Különös módon az óvatos vezetők is veszedelmesek lehetnek. Azok, akik mindig a legnagyobb óvatossággal, állandó mérlegeléssel haladnak, gyakran haboznak, ha hirtelen kell dönteniük, tehetetlenné válnak. Aztán cselekednek – rosszul. Kerülnek, de előtte nem néznek a tükörbe, vagy csak a féket nyomják, belehajtanak az akadályba, pedig egy kormánymozdulat elég lenne, hogy kikerüljék. Ezek a vezetők azonnal elvesztik a fejüket, amint valami nem megszokottal találják szembe magukat.

A nyugatnémet MOT Auto-Zeitschrift szerint a német utakon a közúti balesetek ezreit okozza a vezetők izgatottsága, ingerültsége. A hivatali bosszúság, a családi veszekedés a kormány mögött csapódik le. Ha a napi kellemetlenségekhez a közlekedési bosszúságok társulnak – és mikor nincs ilyen? -, könnyen kicsordulhat a pohár. Ekkor csak egy a fontos, előrejutni bármi áron, megelőzni a „provokálót”. Aztán, a kockázatos előzés után sietni, elrohanni a tanúk elől, esetleg újabb csúf manőverrel. A nyugatnémet lap recepttel is szolgál hogyan előzzük meg – nem a második kocsit, hanem – a fölösleges kockáztatásig sodró lelkiállapotot. A legfontosabb a sok alvás, a kevés idegeskedés. (Bár olyan egyszerű lenne megfogadni, mint leírni.) Ha nyugtalannak, türelmetlennek érzi magát, csökkentse a tempót, és vezessen nagy körültekintéssel. Semmiképpen se nyúljon alkoholhoz vagy gyógyszerért, inkább sétáljon vagy menjen moziba. Ha az utóbbi időben több sérülést is összegyűjtött kocsiján, őszintén vizsgálja felül vezetési stílusát. Mégha jog szerint nem is hibás a horzsolásokért, koccanásokért, lehet, hogy felismert, agresszívabbá vált a vezetése.

Ha éppen nagyon bosszús vagy ideges, lehetőleg ne vezessen. Ehelyett próbálja megtalálni idegessége okát. Ha a mögötte haladó kocsi villogtat, sürgeti, kocsijára tapad, inkább engedje előre, aztán tartson mögötte jó nagy követési távolságot, ki tudja, mit produkál még. Ha az előtte közlekedő idegesítően vánszorog, előzni meg nem lehet, ne erőltesse a dolgot. Inkább álljon meg, sétáljon egy kicsit. Minél nagyobb a dühünk, annál jobban uralkodjunk magunkon, még akkor is, ha nehezünkre esik – foglalja össze az úti stresszel kapcsolatos tanácsait a MOT cikke. Mit tehetünk még hozzá? Ha ezek a jó tanácsok sem segítenek, gondoljon arra, hogy valahol már ott dübörög az országúton az a teherautó, amelyiken összetöri majd a kocsiját. Ha ettől a gondolattól csak ideges lesz, akkor automatikusan alkalmazza a korábbi tanácsokat.

F.A.
Favics Péter felvételei

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!