A Guardia di Finanza nemrég fejezte be egész Olaszországra kiterjedő töltőállomás-vizsgálatát, amelynek eredménye az lett, hogy a vizsgált kutak 14 százalékán károsítják meg a vásárlókat ilyen-olyan módszerekkel.

Tizenegy töltőállomás tulajdonosát be is perelték a mérőműszerek manipulálása miatt, ugyanez okból 68 esetben szabtak ki bírságot, és 59 esetben lefoglalták a manipulált töltőoszlopokat. Érdemes itt még megjegyezni, hogy 2011. januárjában az olasz kormány a korábbi 0,5 százalékos mérési toleranciát 0,75 százalékra emelte – a pénzügyőrség vizsgálatának tapasztalata alapján nem csoda, hogy az autós érdekvédelmi szervezetek követelik a korábbi szigorúbb előírás visszaállítását a gyakoribb ellenőrzések mellett.

Nápoly környékén akadt olyan kút, ahol a gázolaj kémiai vizsgálatával 15 %-os víztartalmat mutattak ki – ez bőven túl van azon a természetesen mértéken, ami a föld alatti tartályban kondenzvízként megjelenik -, ebben az esetben azonnali hatállyal bezárták a kutat, és a 20 000 liter felvizezett gázolajat is lefoglalták. Egy másik nápolyi benzinkúton az elektronikus rendszer manipulálásával úgy értékesítették az üzemanyagot, hogy az nem jelent meg az elektronikus könyvelésben, tehát nem fizettek adót. Palermo környékén leginkább a mérőberendezés manipulálása volt a jellemző, akadt, ahol 8 százalékkal kevesebb üzemanyag folyt ki a pisztolyból, mint amit a számláló jelzett.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!