Amikor a Volvo elkészítette a saját építőkészletét, kifejezetten a gyár közép- és nagykategóriás autóira szabta azt, már kezdettől fogva úgy voltak vele, hogy a következő generációs kompakt modelljeiket majd egy szakmai partnerrel közösen készítik fel. Azonban úgy tűnik, nem sikerült a svédek igényeinek megfelelő társat találni, hiszen Göteborgban most megalapították a China Euro Vehicle Technology nevű céget kifejezetten azzal a céllal, hogy kompakt autót fejlesszenek.

Persze van szakmai partner is, a Volvo személyautó-gyár tulajdonosa, a cég működésében  egyébként csak pénzügyi befektetőként résztvevő kínai Geely autógyár tevékenyen is kiveszi a részét a fejlesztésből. Az új cég vezetőjének azt a Mats Fagerhag-ot nevezték ki, aki a Saab-nál a készre fejlesztett, de a nehézségek miatt végül be nem mutatott új Phoenix-padlólemezt fejlesztését irányította. A CEVT egyébként padlólemezt, motorokat, váltókat és karosszériát (formatervezés) fejleszt, a Volvo kínálatában a V40 utóda, az új XC40-es szabadidő-autó használja majd az eredményeket, a Geely pedig teljesen új autókat épít majd fel erre az alapra, amelyeket Európában is forgalmazni fognak majd.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!