Hermann Józsefnél negyvenöt évvel ezelőtt diagnosztizáltak izomsorvadást. Az azóta eltelt évtizedek alatt a progresszív betegség megfosztotta járóképességétől, de életkedvét és mozgásvágyát nem tudta elvenni: a most hatvanöt éves úr úgy döntött, új gépkocsit vásárol. A kiválasztott Opel Meriva magas üléspozíciójával és szélesre nyíló ajtajával az átlagosnál könnyebb, kényelmesebb beszállást biztosít az utasoknak, ám Hermann úrnak ennél több segítségre volt szüksége: olyan, különleges ülésre, amely kifordulva lehetővé teszi, hogy a minimális erőfeszítéssel foglaljon helyet az autóban.

Hermann úr elképzeléseinek egyetlen apró akadálya volt csupán: Magyarországon senki nem forgalmaz, és nem is szerel be ilyen ülést. Hermann úr ezért az Auto Palace Hungary Kft-hez (Budapest 1182, Sallai út 15.) fordult, ahol vállalták, hogy a kiválasztott 1.4 literes, 140 lóerős turbómotoros Meriváját egy, az igényeinek minden szempontból megfelelő ülésrendszerrel adják át.

Az Auto Palace nemzetközi tapasztalatait és kapcsolatrendszerét kihasználva keresésbe fogott, és munkatársai rövid időn belül rábukkantak a tökéletes megoldásra – Németországban. A hildeni központtal működő REHA Group Automotive GmbH &Co. KG kifejezetten mozgáskorlátozott vezetők és utasok számára fejleszt és gyárt átalakító készleteket és kiegészítő berendezéseket, az önálló autóvezetést segítő rendszerektől a kerekes szék beemelését és tárolását lehetővé tevő mechanikákon át az olyan, speciális ülésekig, amelyek egyike immár Hermann úr autójában végzi dolgát.

Miután a forrás megvolt, a beépítés többi fázisa már gördülékenyen zajlott, noha – mivel hazánkban soha, senki nem épített még be ilyen, kiforduló ülést – az Auto Palace szerelőinek és műszaki szakembereinek a gyártótól kapott dokumentáción és támogatáson kívül semmilyen támpont nem állt rendelkezésére. A teljes beszerelés végül nyolc munkaórát vett igénybe, amiből három magának az ülésnek és segédrendszereinek a beépítésével telt, majd további öt órát vett igénybe az ülésfűtés és a légzsákok átszerelése miatt szükségessé vált elektronikai átalakítás. Hermann József úr és felesége 2012. január 20-án, az Auto Palace délpesti telephelyén vették át új, szó szerint testre szabott autójukat Markó Zoltán ügyvezető igazgatótól. Az átalakítás összköltsége elérte az 1,4 millió forintot, ezért, bár nyilvánvalóan széles körben volna igény egy ilyen jellegű termékre, a fizetőképes kereslet vélhetően szerényebb lesz. Az Auto Palace mindenesetre – immár Magyarországon egyedülálló beszerelési tapasztalattal a tarsolyában – örömmel fogad minden hasonló jellegű felkérést a jövőben.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!