Az Antarktiszon található Union táborból indult, a McMurdo bázisig hajtott, majd onnan visszatért kiindulási pontjára egy alaposan átépített Hyundai Santa Fe, a 2016 decemberében, 30 nap alatt végrehajtott expedíción összesen 5800 kilométert tett meg a kocsi 27 km/h átlagsebességgel.

Nem is annyira az időjárás jelentette a problémát, hiszen „csak” -28°C-is süllyedt a hőmérséklet, sokkal inkább az, hogy helyen kellett közlekedni, ahol korábban még nem járt kerekes jármű. Sir Ernest Shackleton 2014-2016 folyamán végzett expedícióját idézte fel a Hyundai a nagy utazással, a sofőr pedig az egykori felfedező ükunokája, Patrick Bergel volt.

A 2,2 literes dízelmotort újraprogramozták, hogy az Antarktiszon elérhető A-1 repülőgép-üzemanyaggal is működjön, különösen alacsony talajnyomást eredményeznek a nagy abroncsok, amelyek miatt meg kellett emelni a felfüggesztést és a kerékjáratokat is ki kellett szélesíteni, és még egy külön lassító-áttételt is beszereltek a kerékagyaknál, hogy finoman tudjanak haladni a puha talajon. Ezen kívül még egy állófűtést is kapott a Hyundai Santa Fe, hogy ne hűljön ki a pihenők során.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!