Dél-Afrikában hazánkhoz hasonlóan tiltják a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használatot, de az eddig kiszabható 500 randos büntetés (~ 14 200 Ft) nem volt elég elrettentő, nem csökkent a telefonáló sofőrök száma.

Ezért a rendőrség most szigorított, a pénzbüntetés mellett egy munkanapra elkobozzák az elkövető mobiltelefonját. Ha valaki tehát pénteken vagy a hétvégén vét a törvény ellen, akkor csak hétfőn kapja vissza készülékét. A rendőrök még hagyják, hogy a SIM- és a memóriakártyát kivegye a tulaj, majd a mobilt a szeme láttára egy leplombázott tartóba helyezik, amelyet másnap vehet át. A rendőrség egyébként célzottan vadássza a vezetés közbeni telefonálókat, videófelvételt készítenek, majd a pár száz méterrel hátrébb várakozó kollégák kiszedik a forgalomból az addigra már hirtelen szabályosan vezető autósokat. Az első nap 16 készüléket foglaltak le, az egész eljárást negyed óra alatt lezavarják a rendőrök.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!