Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe

A mai nap egy újabb mérföldkő a szombathelyi cég életében, mert a huszonöt éve működő 1. számú üzem mellett az új létesítmény már tisztán elektromobilitási eszközöket állít elő – mondta Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője a megnyitón. – A huszonöt év alatt a vállalat többször bizonyította innovatív kiválóságát, közben folyamatosan gyarapította a szakmai tudást, aminek birtokában a cégcsoport első elektromobilitási gyára úttörőként itt valósul meg. A Szombathelyen átadásra kerülő innovatív technológiáknak és fejlesztéseknek köszönhetően a szombathelyi üzem a cégcsoport egyik legnagyobb termelő üzemévé válik, egyedülálló termékeket lesz képes előállítani a piacra. Az új gyár harminc hektáron, zöld mezős beruházásként tizenötezer négyzetméteres termelőcsarnokkal valósult meg.

Georg F. W. Schaeffler, a Schaeffler AG Felügyelőbizottságának elnöke felidézte: a cég 1996-ban azért telepedett meg Szombathelyen, mert itt jól képzett munkaerő állt rendelkezésre, és a település földrajzi fekvése is fontos volt. Az új létesítmény több mint száz munkahelyet teremt, és a cégcsoport egyik legjobb gyára lesz itt Szombathelyen. Az elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult, hogy ez az üzem megvalósuljon, így Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek is. Hangsúlyozta: ez a holnap gyára a munkaállomások ergonómiai kidolgozása szempontjából is, ami a megvilágítást, a légminőséget és a zajvédelmet illeti.

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, parlamenti alelnök beszédében egy tanulmányt idézett, amely szerint közép-kelet-európai országok közül Magyarországnak esélye van a fejlett országok sorába lépni, és ennek kulcsa az ipar, a gyártási kapacitások fejlesztése. Kifejezte büszkeségét, hogy ezt a mérföldkövet épp Szombathelyen tették le.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az elmúlt másfél év nehézségeiről szólt, kiemelte azokat a gyárakat, amelyek kitartottak, fejlesztettek, munkában tartották az embereket. Magyarország azt a válságkezelési stratégiát választotta, amely nem a segélyezésre, hanem a munkahelyek biztosítására alapul. Úgy döntöttek, hogy minden olyan magyar vállalatot támogatnak, amely a nehéz körülmények ellenére kapacitást, technológiát fejleszt, és ezáltal nem bocsájtja el az embereit. Ha van munka, akkor van gazdasági teljesítmény, van megélhetés.

– Ma már büszkén mondhatjuk, hogy Magyarország leggyorsabban tudta újraindítani a gazdaságát, és az új világgazdasági korszak nyerteseihez csatlakozott – mondta a külügyminiszter. – Ez nem egy politikai állítás csupán, hanem ezt támasztják alá a számok. A második negyedévben a magyar gazdaság tizennyolc százalékos növekedést tudott felmutatni, ez a valaha volt legnagyobb negyedéves növekedés a magyar gazdaság történetében. Ma 4,7 millió ember dolgozik Magyarországon, soha ennyi ember nem állt még munkában a rendszerváltoztatás óta. 1700 milliárd forintnyi olyan beruházás zajlik az országban, amelyet a vállalatok a kormány rendkívüli, válság alatti támogatási programjának segítségével indítottak el. Ez a szombathelyi egy 23,5 milliárd forintos beruházás, amelyhez ötmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást adott a kormány.