2004-ben a szektor egy részénél – döntően a banki hátterű vállalkozásoknál – már a jövedelmezőség is visszaesést mutat, részben a nagyobb összegű értékvesztés-elszámolások, részben a magas szinten állandósuló díleri jutalékok és alacsonyabb marzsok következtében.

Az év második felében a jegybank szerint a folyamatok a normalizálódás irányába mozdultak el, a marzsok kissé emelkedtek, de továbbra is fennáll több komoly kockázati tényező. Ráadásul a szektor portfóliójából adódó magas hitelkockázati kitettség jelentősen növeli a bankrendszer hitelezési kockázatát.

A pénzügyi vállalkozások tevékenységében az elmúlt években a hitelezés vált a növekedés fő forrásává, miközben a faktoring, illetve a hagyományosnak számító lízingüzletágak kihelyezései csak mérsékelt emelkedést mutattak. 2004-ben a szektor kihelyezéseinek közel 400 milliárd forintos bővüléséből a gépjárműhitelek térnyerése már mintegy 75 százalékot tett ki. Bár a növekedési ütem 2003-hoz képest lassult, ez nem a hitelezési standardok szigorodásából fakadt, hanem a piac telítődésének az eredménye.

A gépjármű-hitelezési tevékenységben az elmúlt években tapasztalt kockázati tényezők 2004-ben is fennmaradtak. Továbbra is számos vállalkozás nyújt alacsony önrész melletti finanszírozást, bár a korábbi rossz tapasztalatok és veszteségek miatt néhány extra kockázatú konstrukció – például a roncsautó-beszámítás – nyújtásától 2004-ben a legtöbb vállalkozás visszalépett. Az alacsony önrész a rosszabb jövedelmi helyzetű, kockázatosabb háztartásokat vonzza, továbbá nagyobb valószínűséggel fordulhat elő, hogy a fennálló tartozás meghaladja a gépjármű piaci értékét, így a hitel fedezettsége fokozatosan csökken. A használtautó-finanszírozás – állapítja meg a jegybank – hasonló gondokat hordoz magában.

A gépjármű-finanszírozás kockázatosságát növeli az árazás terén kialakult jutalék- és kamatháború. 2004-ben az autókereskedőknek fizetett jutalék aránya a megelőző években kialakult magas szinten, a szerződött összeg 6–10 százalékánál stabilizálódott. A piacszerzés érdekében az év elején drasztikusan visszaesett kereslet fellendítésére először a nemzetközi pénzügyi szolgáltatók, majd a banki hátterű vállalkozások is soha nem látott alacsony kamatú és THM-es akciós konstrukciókkal léptek a piacra. Az év második felében megkezdődött a marzsok lassú visszarendeződése.

A legtöbb piacvezető cég 2004-ben a visszavett autók számának számottevő mértékű növekedéséről számolt be, ez jól mutatja az előző időszakokban nyújtott hitelek kockázatosságát és minőségromlását – írja az MNB.

A portfólió a lejárt állomány arányát tekintve szektorszinten nem változott lényegesen, ám nagy különbségek mutatkoznak az egyes vállalkozások között. 2004-ben néhány piacvezető vállalkozásnál jelentős mértékű értékvesztést számoltak el: úgy tűnik, a portfólióban lévő hitelek várható veszteségének megítélésében ezek a cégek a korábbiaknál szigorúbban jártak el, másrészt a tavalyi eredmény a csökkenés ellenére még lehetőséget adott a legtöbb vállalkozásnak nagyobb mértékű értékvesztés képzésére.

A banki hátterű vállalkozásoknál a finanszírozást a tőke mellett a felvett hiteleken keresztül szinte teljes egészében az anyabankok biztosítják, de a nem banki hátterűeknél is egyre nő a tőkeáttétel.