A hivatalos magyarázat szerint a Koenigsegg One:1 típus neve arra utal, hogy ennél minden egyes kg-ra egy lóerő teljesítmény jut, ezen kívül azonban még egy nagyon fontos elsőséget is megjelenít. Ez a világ első, sorozatgyártású autója, amelynek teljesítménye 1 megawatt!

Az 1341 lóerőnek nem fog túlságosan sok ember örülni első körben, hiszen a One:1-ból mindössze hat darabot készítenek majd, és azt is mind a kínai piac számára (és a hírek szerint már mind el is van adva adók nélkül 2,85 millió dolláros, azaz 643 millió Ft-os áron). Az 5,0 literes V8-as motor teljesítményét olyan finomságokkal növelték, mint a 3D nyomtatással készített turbóházak vagy titánium kipufogórendszer, persze a 7 fokozatú, dupla kuplungos váltót is felkészítették az 1370 Nm-es nyomatékra.

Ahhoz képest, hogy a csúcssebesség nem volt szempont a fejlesztés során, nem lehet panaszkodni a 440 km/órás értékre. A fejlesztők inkább a versenypályán nyújtott teljesítményre koncentráltak, utcai abroncsokkal is 2G-s keresztgyorsulásra képes a One:1, amiben aktív aerodinamikai csomag és elektronikusan vezérelt sperrdifi is kiveszi a részét, ráadásul GPS segítségével az autó előre képes felkészülni például a kanyarokra, beállítva a hasmagasságot, a lengéscsillapítók feszességét, satöbbi.

A kocsi karbon váza 20 százalékkal lett könnyebb a korábbi Koenigsegg sportkocsihoz képest egy újfajta szénszál használatával, ebből az anyagból készítették a kagylóüléseket is. A Genfi Autószalonon lehet majd először megtekinteni a Koenigsegg One:1 típusát, ahol egyben az 1994 augusztus 12-én megalapított svéd manufaktúra 20 éves születésnapját is megünneplik.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!