Egészen mostanáig vitte a lendülete a Ladát, amelynél a formatervezés nem volt szempont, hiszen a szovjet érdekszféra, később meg az orosz belső piac válogatás nélkül felszívta a Togliattiban készített autókat. Egyszerűen nem volt szempont a divatos megjelenés.

A gazdasági válság miatt azonban megingott a Lada gyár helyzete, a pillanatnyi bizonytalanságot meg a Renault-Nissan használta ki a leggyorsabban, akik rögtön kisebbségi (nemsokára többségi) tulajdonrészt is szereztek a cégben. Szinte azonnal megkezdődött a Lada kapitalista vállalattá alakítása, aminek része az is, hogy olyan autókat kell gyártani, amit meg akarnak venni az emberek. Nem megveszik, mert az jó lesz. Természetes, hogy eltart egy darabig, amíg az egész szervezet alkalmazkodik az új szemlélethez, de hát valahol el kell kezdeni. A Lada esetén ez az X-RAY nevű tanulmány.

Lemezhullám lemezhullám hátán, de nagy ívek helyett azért egyenes vonalakat is látunk. Nem spóroltak a krómmal sem, de azokat sikerült úgy elhelyezni, hogy nem tűnik túlzásnak a jelenlétük. Elöl hátul LED-es (utóbbinál fénycső is van) lámpák világítanak, az orr fekete betétje is helyénvaló egy ilyen stílusú járműnél. A selymes fényű barna fényezés is aktuális, a felnik esetén csak az tűnik fel: a nagy átmérő ellenére ballonosak az abroncsok – úgy látszik, a mérnökök továbbra is tisztában vannak az orosz utak minőségével.

Hatalmas méretű üvegtető enged rengeteg napfényt az utastérbe, ahol a barna különböző árnyalatait látjuk mindenfelé, no meg a kötelező, ezüstre festett műanyag betéteket. Különösebb látványosságok nincsenek, talán pont ettől tűnik szinte sorozatgyártásra alkalmasnak az egész. Egyedül az előválasztó-kart kellene lecserélni.

A műszaki tartalomról egyelőre nincs hír, de nem lennénk meglepődve, ha a Renault-Nissan által sokoldalúan alkalmazott Qashqai-X-Trail-Koleos padlólemezre építették fel az autót, amely teljesen működőképes. Tudását tekintve nem egy Lada Niva, de nem is az a cél, hogy mindenhol elmenjen Oroszországban. Elég, ha ott teszi mindezt, ahol a fizetőképes kereslet él. Ha kellően jó a fogadtatása a Lada X-RAY-nek, akkor a hírek szerint 2015-ben már megvásárolható is lesz a szériaváltozat.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!