Bemelegítésnek szánta a brit Clive és Gillian Raven házaspár az idei nagy utazását, amely során közel 28 000 km-t autóztak egy interneten, 500 fontért (177 000 Ft) vásárolt, szebb napokat látott Triumph 1300-assal. Jövőre ismételni szeretnének, és az alkalommal már adományokat is szeretnének gyűjteni.

Júniusban indult neki a nagyvilágnak a brit házaspár a korábban kifejezetten e célra vásárolt 1968-as gyártású autóval, amelyet a férj indulás előtt azért alaposan átnézett, és minden szükséges dolgot kijavított. Az egyedüli extra felszerelés annyi volt, hogy a csomagtartóban két extra pótkereket vittek magukkal, pótalkatrészből is csak minimális mennyiséget vittek – de ez így is elég lett. 127 nap alatt 16 országban jártak, leginkább sátorban éjszakáztak, de alkalomadtán olcsó szállodákban is aludtak.

A Góbi-sivatagban az jelentette a bajt, hogy a forróság miatt már a benzincsövekben és a tankban magától elpárolgott a benzin, Kínában muszáj volt az előre beadott útitervet követniük, ezt pedig a hátsó ülésen utazó állami ellenőr garantálta. A legizgalmasabb esemény Indiában történt, ahol éjjel egy gumiabroncsokból épített úttorlasszal találkoztak. Mivel a lakosok előre figyelmeztették őket a banditákra, nagy gázzal áttörtek az akadályon, a bűnözők azonban így is alaposan összeverték a karosszériát áthaladás közben. A házaspár úgy becsüli, tízezer fontból (3,5 millió Ft) megúszták a nagy kalandot.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!