Az első sajtófotókon csak azt lehetett látni, hogy felfelé terjeszkedett a Crafter alapján készített Volkswagen California XXL lakóautó, a düsseldorfi Caravan Salonon megtartott világpremiert követően már azt is látjuk, hogy hátrafelé is alaposan megtoldották a karosszériát. A prototípus egyébként a Crafterhez még nem választható extrákat is kapott, úgymint összkerékhajtás vagy légrugózás.

A teljesen új belső tér miatt terjeszkedtek fel- és hátrafelé a mérnökök. A közepes tengelytávolságú Crafter volt a kiindulási alap, tehát 3,64 méter van a tengelyek között, a karosszéria hossza a lökhárítók magasságában 5986 mm, de ténylegesen legalább 6238 mm-re van szükség a parkoláshoz, a karosszéria magassága 2,9 méter, ami kényelmes, 2,2 méteres belső magasságot tesz lehetővé. Feltéve, hogy éppen nincs használatban a felső, az üvegtető alá kihúzható ágy. A manőverezés megkönnyítésére a gyári helyen – rendszámtábla fölött – elhelyezett tolatókamera mellett van egy második is a tető peremén.

Pár perc alatt lehet az épp aktuális igényeknek megfelelően átrendezni a belső teret, a hátsó kétszemélyes ágy mindig rendelkezésre áll, a fürdőszoba- vagy étkező azonban csak szükség esetén van jelen. 9 darab 240 V-os konnektor és 6 darab USB csatlakozás segíti a kütyük töltését és az elektromos készülékek használatát. A konyhában két gázégő, egy mosogató és két darab 50 literes hűtő van, egyikben 4 literes fagyasztófióknak is jutott hely.

Az alaphelyzetben 60×60 centis fürdőt 60×120 centisre lehet növelni, a wc rögzített, efölé lehet szükség esetén lehajtani a kézmosót; felhajtott állapotban automatikusan elzárja a lefolyót, így nem jön fel a csatornaszag az utastérbe. A zuhanyfej fölött (gázbojler készíti a meleg vizet) elektromosan nyitható tetőablak biztosítja a fürdő szellőzését.

A vezető- és anyósülés hátrafordítható, ezért lehajtható kézifékkart kapott a California XXL. A fürdő falán elhelyezett, menetirányba néző üléseknél is van biztonsági öv, a kettő közötti asztal lapját ki lehet húzni. Az autóhoz egyébként saját alkalmazás is tartozik, amivel például a hangulatvilágítást, vagy épp a hátsó ágy elektromos fűtését lehet vezérelni a beépített kávégép és szórakoztatóelektronikai berendezések mellett.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!