Ezen a keresztezésen „dugó” keletkezett. A rendőrnek ki kell szállnia, hogy a forgalomirányító bottal rendet teremtsen Ezen a keresztezésen „dugó” keletkezett. A rendőrnek ki kell szállnia, hogy a forgalomirányító bottal rendet teremtsen

Kedves olvasóim, hadd mutatkozzam be: Nyikoláj Gorcsakov 27 éves rendőralhadnagy vagyok. Már negyedik éve szolgálok a Moszkvai Szovjet VB Belügyi Igazgatóságának közlekedésrendészeti osztályán. Hivatásomból folyó kötelességem, hogy Moszkva utcáin tartózkodjam. Arra kell vigyáznom, hogy a moszkvaiak élete ne legyen veszélynek kitéve, hogy az utcai forgalmi szabályokat gyalogosok, járművezetők egyaránt betartsák. Tehát biztosítanom kell a főváros részemre kijelölt szakaszán a teljes és mintaszerű rendet.

Egy pillanatra sem csökkent a hatalmas város utcai forgalma. Tartsd nyitva a szemed. Légy résen. Ügyelj, de nem nagyon, nehogy valamelyik „sietős” gyalogos gépkocsi vagy villamos kerekei alá kerüljön, nehogy valamilyen baleset történjék. Még elképzelni is nehéz, mennyi erőfeszítés kell hozzá, hogy az ember a többezres emberfolyamot, a közlekedési eszközök szakadatlan folyamát szabályozza. Különösen ünnep- vagy vasárnapokon. Egyébként Nagy-Moszkva utcáin embertömegek, hatalmas gépkocsihullámok hömpölyögnek hétköznap is. Beosztásomnál fogva hangszórókocsi bemondó vagyok. Kezemben a mikrofon, a Pobjeda tetején két hangerősítő.

Ennek a Volgának a vezetője sietett, megsértette a közlekedési szabályokat. Ennek következtében megrongálta nemcsak a saját sárvédőjét, hanem kárt okozott egy Moszkvicsban is. Fel kell írni a gépkocsi számát, a vezető nevét, a baleset idejét és helyszínét Ennek a Volgának a vezetője sietett, megsértette a közlekedési szabályokat. Ennek következtében megrongálta nemcsak a saját sárvédőjét, hanem kárt okozott egy Moszkvicsban is. Fel kell írni a gépkocsi számát, a vezető nevét, a baleset idejét és helyszínét

Előttem, mint egy televíziós készülék képernyőjén kibontakozik a főváros bonyolult lüktető élete. Figyelnem kell a gépkocsioszlopokat, a gyalogosok áramlását, idejében kell segítségükre lennem, ha erre szükség van. És bizony, sajnos, sokszor van rá szükség.

...és le kell fényképezni. Természetesen nem a családi album számára …és le kell fényképezni. Természetesen nem a családi album számára

Különösen sok a dolgunk a gépkocsivezetőkkel, Alekszej Skuro törzsőrmesterrel együtt a csúcsforgalmi órákban. Beolvasom az utcai közlekedés szabályait a gyárak bejáratainál műszakváltáskor, figyelmeztetem a járművezetőket és a gyalogosokat az útkereszteződéseken, ott, ahol különösen éberen be kell tartani a rendet. Hiszen attól, hogyan veszik figyelembe az utcai közlekedés szabályait, gyakran emberek élete függ. Ezért hát szigorúan felelősségre vonjuk a szabálysértőket, ha ennek szükségét látjuk.

El kell mondanom, hogy Moszkva utcáin és terein rendre nemcsak mi, közlekedésiek vigyázunk. Naponta százával jönnek ki az utcákra vörös karszalagos önkéntes segítőtársaink, a népi alakulatok tagjai. A körzeti megbízottakkal, őrszemekkel és a járőrökkel együtt vigyáznak a közrendre, figyelmeztetik a szabálysértőket. A forgalmas utcákon nem egyszer látni gépkocsit, rombusszal a szélvédő üvegen – ez a társadalmi közlekedési ellenőrök megkülönböztető jele. Megjelenésük azonnal lehűti a „fenegyerek” gépkocsivezetők forró fejét, mivel jól tudják, hogy szaktársaik részéről elnézésben nemigen lesz részük.

Az utcán idős néni halad át. A forgalmi rendőr kötelessége segíteni. A főútvonal széles, az anyóka útja elég messzi. Míg eljutnak a másik oldalra, a rendőr megtudja, Anasztazia Zukova három nappal ezelőtt múlt el 105 éves... Az utcán idős néni halad át. A forgalmi rendőr kötelessége segíteni. A főútvonal széles, az anyóka útja elég messzi. Míg eljutnak a másik oldalra, a rendőr megtudja, Anasztazia Zukova három nappal ezelőtt múlt el 105 éves…

Mind a mi munkáink, mind az önkéntes rendőrök munjája egyetlen célt szolgál: óvni a moszkvaiak életét, nyugalmát és békés munkáját. Ezért különösen kellemes számomra a jelentésírás olyan napokon, amikor a szolgálatban semmi sem fordult elő. – Különös esemény nem történt. – És válaszul ezt hallani: „Akkor minden rendben van!”
Örömmel tölt el, hogy ilyen választ mind gyakrabban hallok. Ez azt jelenti, hogy az emberek életéért és boldogságáért végzett munkánk eredményes.

Igor Nyekljudov
M. Murazov felvételei
A Budapesten megjelenő „Szovjet Híradó” c. lapban közölt cikk alapján.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!