Egy most végzett felmérés szerint Nagy-Britanniában évente félmilliárd font, azaz 178 milliárd Ft kára származik az autótulajdonosoknak abból, hogy az elmúlt években jelentősen nőttek a karosszériák méretei, miközben a szabvány-parkolóhely mérete 1994 óta változatlan.

A Halfords és G3 Pro cégek által végzett kutatás szerint évente több mint 10 millió brit autótulajdonos szenved kárt parkolás közben, kétharmaduknak 50 fontnál többe kerül a sérülés javítása. Legtöbbször az ajtók sérülnek, amikor a szomszéd kocsiból kiszálló rányitja a sajtját, ezt a lökhárító és a sárvédő sérülése követi, amelyek jellemzően a beforduláskor vannak veszélyben.

Az elmúlt két évtizedben nagyjából 16 százalékkal lettek szélesebbek az autók, mivel az egyre szigorúbb balesetvédelmi előírásokat csak így tudják megtartani a gyártók úgy, hogy közben ne csökkenjen a beltér mérete. Utóbbit pedig még növelni is kell, hiszen az emberek is egyre magasabbak és kövérebbek is. Ehhez képest Nagy-Britanniában 1994 óta változatlan a szabvány parkolóhely mérete, ami közterületen 5 láb 11 inch, azaz 180 centi széles helyet ír elő – viszonyításként egy mai Ford Focus ennél alapból 5 centivel szélesebb, a tükröket is beleszámítva már 21 centivel lóg túl a törvény által megszabott méreten. A felmérés szerint különösen a szupermarketeknél, a bevásárlóközpontoknál és a vasútállomásokon szűkek a parkolóhelyek. A mérnökök ajánlása szerint rövid távú parkolónál (üzleteknél) 2,5 méter, hosszú távú parkolónál (garázs) 2,3 méter az ideális parkolóhely-szélesség.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!