A kínai nagyvárosokban újabban egyre inkább kezd elharapózni az a jelenség, hogy a jelzőlámpás kereszteződésekben a gyalogosok már az előtt megkezdik az átkelést az úton, hogy zöld jelzést kapnának. Emiatt a kereszteződés közepén rekedt autók nem tudnak a közlekedésmérnökök által megtervezett módon távozni a csomópontból, ami jelentősen növeli dugókat.

A jelenséggel tisztában vannak a hivatalos szervek is, hiszen a közlekedési kamerák képein látják a szabálytalan gyalogosokat. Pekingben a hivatalok rövid úton megtalálták a megoldást, és az összes főútvonalon a jelzőlámpás kereszteződésekben a zebrák végéhez egy-egy rendőrt állítanak, akik ott helyben megakadályozzák az úton szabálytalanul átkelni kívánó gyalogos tettét, vagy ha már megkezdte azt, akkor a túloldali rendőr megbírságolja. A hivatal egyébként a büntetés maximumát határozta meg, esetenként és egyénenként legfeljebb 10 jüant (365 forint) kell fizetni.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!