A digitális nomádok igényeire szabták a Škoda gyakornokai az idén megépített vizsgaautót, a Roadiaq nevű kempingautó a távoli munkavégzéshez egy 27 colos monitort, állandó nagy sebességű internetkapcsolatot, számos kütyütöltési lehetőséget, tárolókat és egy eszpresszógépet kapott. Mindezt azon felül, hogy 2 embernek biztosít kényelmes közlekedési és alvási lehetőséget – a fürdőszoba funkcióknak nem maradt hely, de van egy külső szolárzuhany.

A munka 2022 őszén indult, majd 9 hónap és közel 2000 munkaóra alatt építette át a villanyautót a projektben résztvevő 29 gyakornok. A hossz és a szélesség nem változott, de 205 cm-re növelték a magasságot egyrészt az utastér kibővítésével, másrészt a hasmagasság 190 mm-re emelésével. Az eredeti tetőlemezt kivágták, a bal hátsó ajtót nem nyithatóvá alakították a kilincsek eltávolításával – az ágy miatt volt szükség erre –, a konyhafunkciók a hátsó ajtón keresztül érhetőek el, ide és oldalra is kiterjed a sátortető. Mobil napelem segít kompenzálni a kütyük energiafogyasztását.

Az utas- és lakótérben felhasznált kárpitok szövete újrahasznosított poliészterszálakból készült, ezt a Dual Borgstena beszállító biztosította – hamarosan a Škoda szériaautóiban is elérhető lesz az az opció –, a párnahuzatokat és a takarót is ebből az anyagból készítették, de 3D-nyomtatással. A Cargodesign és a KPS Automobile szakemberei adtak tanácsokat a gyakornokoknak ahhoz, hogyan alakítsák ki a lakóteret és ott milyen műszaki megoldásokat alkalmazzanak. Azt nem mérték le, hogy a nagyobb méretű és tömegű karosszéria hogyan befolyásolja a 77 kWh hasznos kapacitású akkumulátorral szerelt Škoda Roadiaq hatótávolságát, illetve hogy az hány napig képes biztosítani a lakófunkciók energiaellátását.