Noha a friss márkaarculat és kommunikáció is azt sulykolja, hogy a második generációs Auris fiatalosan lendületes autó, a Toyota kompaktja valahogy továbbra sem a temperamentumos vezetők álma. Elég egy pillantást vetni a motorpalettára, ahol a 136 lovas hibrid a legizmosabb változat… Persze laposabb és könnyebb a kocsi, meg alacsonyabb a tömegközéppont, a korábbinál mélyebb a vezetési pozíció és „GT86-osan” meredek szögben helyezték el a közvetlenebb áttételezésű kormányt, az Auris mégsem az a kocsi, amelyiket élmény meghajtani.

Félreértés ne essék, stabilan fordul és egészen jól lehet vele lendületesen autózni, csak közben a kormányzás steril, nem érezni különösebben élénknek a reakciókat, sem fürgének az autót, melynek viselkedése jellemzően alulkormányzott. Ezek után kevéssé számít, hogy a szerényebb teljesítményű (100 LE alatt) változatok a kettős keresztlengőkaros helyett egyszerűbb, csatolt lengőkaros hátsó felfüggesztést kapnak.

Fura formák és anyagválasztás jellemzi a műszerfalat Fura formák és anyagválasztás jellemzi a műszerfalat

A kis dízel jobban koplal, mint a hibrid!

Ha békés jószágként kezeljük, az 1,4 literes, 90 lóerős kis dízel kellemes partner az Aurishoz. Annak ellenére is, hogy nem ez a műfaj legkifinomultabb darabja: alapjáraton és részterheléskor sem képes elrejteni öngyulladós jellegét, s némi vibráció is beszűrődik az utastérbe. Ugyanakkor a hangja soha nem válik igazán tolakodóvá, hidegindításkor és padlógázra sem lármázik hangosan. Alacsony fordulaton az enyhe turbólyuk miatt nem túl készséges, de a 205 Nm-es nyomatékból ahhoz már eleget termel, hogy lépést tartsunk a forgalommal – hamar felkapcsolgatva, ráérősen úszhatunk az árral. Hegynek fel, vagy éppen előzéshez készülődve mindenesetre ajánlatos visszagangolni egyet-kettőt, mert 1800/perctől kezd rendesen húzni: ekkor már kellően rugalmas, energikusabban pörög fel és megnyerően gyorsítja az autót – 12,5 másodperc alatt százra, s ugyan nem sokkal ezután már kezd kifogyni a szuszból, de akár egészen a 180 km/órás csúcssebességig.

Kényelmesek az ülések, de az ülőlapok lehetnének picit hosszabbak. Ahogy a tengelytáv, úgy az átlagos helykínálat is maradt a régiben Kényelmesek az ülések, de az ülőlapok lehetnének picit hosszabbak. Ahogy a tengelytáv, úgy az átlagos helykínálat is maradt a régiben

A hatfokozatú sebességváltó pontosan megvezetett és könnyedén, de kissé hosszú utakon kapcsolható. Áttételezése városi és autópályás használathoz egyaránt ideális, a megengedett 130 km/órás sebességnél például laza 2500-as fordulat környékén pörög a motor. Ilyenkor csendesen és kényelmesen suhan az Auris, szerintem az 1,4-es dízel utazóautóként sokkal rokonszenvesebb a hibridnél. Ráadásul tesztünk alapján takarékosabb is! Különösebb odafigyelés nélkül 5,1 literes átlagot regisztráltunk, pedig a Live ECO/Active Eco szinten széria startstop rendszer nem is mérsékelte a tesztkocsi étvágyát – így egy tankkal közel 1000 kilométert tehetünk meg. Korábban az Auris Hybrid ennél 7 decivel többet evett nálunk, persze nem vitás, hogy ezzel együtt is sokkal tisztább, lényegesen kevesebb káros anyagot bocsát ki.

Papíron ugyanakkora, de a mankókerék és a padló alatti rekesz miatt ez a csomagtér már szemre is kisebb, mint a defektjavító készletes hibridé Papíron ugyanakkora, de a mankókerék és a padló alatti rekesz miatt ez a csomagtér már szemre is kisebb, mint a defektjavító készletes hibridé

Csakhogy utcahosszal drágább. Habár az 1,4-es dízel sem éppen olcsó mulatság, hiszen Live szinten 5 165 000 forinttól indul, de így is bő 1,5 millióval jutányosabb vétel a hibridnél. Megegyező felszereltség (Active) esetén még mindig 1,1 millió forinttal beljebb vagyunk, a hatfokozatú „bólogatós” robotváltó pedig méltányos, 220 ezer forintos opció – hovatovább, a 6 095 000 forintos 2.0 D-4D (124 LE/310 Nm) javára is 600 ezer forintos különbség írható. Pusztán a vételár alapján tehát (a fenntartási és üzemeltetési költségekkel nem számolva) egyértelműen a dízelek a versenyképesebbek. Akármilyen környezetbarát is az Auris Hybrid, amíg a „zöldséget” – a mérsékelt regisztrációs adón kívül – nem támogatja az állam, addig első körben bizony a vevő zsebére megy a játék.

A lendületes fellépés ellenére az Auris komótos autó, ezért jól illik hozzá a takarékos kis dízel A lendületes fellépés ellenére az Auris komótos autó, ezért jól illik hozzá a takarékos kis dízel

Tetszett
– szerény fogyasztás
– tetszetős formaterv
– rugózási komfort

Nem tetszett
– átlagos helykínálat, kis csomagtér
– anyagválasztás
– vezetési élmény

Összegzés
A kis dízelmotorral kellemes és nagyon takarékos, de így már nem éppen jutányos vétel az Auris. Azonos felszereltség esetén az 1,33-as benzinesnél 525, az 1,6-osnál 275 ezer forinttal drágább – persze a hibridnél sokkal olcsóbb.

Toyota Auris 1.4 D-4D
Összlökettérfogat: 1364 cm3
Hengerek/szelepek: S4/8 turbódízel
Max. teljesítmény: 66 kW (90 LE) 3800/perc
Max. forgatónyomaték: 205 Nm 1800-2800/perc

Hosszúság/szélesség/magasság: 4275/1760/1460 mm
Tengelytáv: 2600 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1535/1525 mm
Fordulókör: 10,4 m
Saját tömeg/teherbírás: 1270/545 kg
Csomagtér: 360/1200 l
Üzemanyagtank: 50 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 12,5 s
Maximális sebesség: 180 km/h
Város/országút/vegyes: 5,0/3,7/4,2 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,1 l/100 km
CO2-kibocsátás: 109 g/km
A modell alapára: 3 990 000 Ft (1.33 Start)
A tesztelt modell ára: 5 165 000 Ft

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!