Fotó: Lővei Gergely

A hivatalos megnyitó előtti utolsó pillanatokig folyt a munka a Mercedes-Benz Hovány budaörsi autószalonjában, amelyet szűk másfél év alatt sikerült felépíteni – a szerviz-részen még dolgoznak a munkások. Mintegy 40 terv közül választották ki végül azt, amelyet megvalósítottak, tavaly júliusban volt az alapkőletétel, most pedig ünnepélyesen átadták a szalont, amely a világon az első, amely már a következő generációs előírások alapján épült.

A 3,5 milliárd Ft-os beruházás keretében megvalósuló személygépkocsi- és transzporter kereskedésben mintegy hetvenen dolgoznak majd. A 20 350m2-es telken 6380m2 az épületek alapterülete, 136 ajtó, 1750 lámpa, 200 vödör falfesték, 2000m3 hangszigetelő anyag, 40 000 m2 gipszkarton és 37 tonna kőszőnyeg került beépítésre, no meg 78 km-nyi rézkábel csak a szalonban.

A német prémiummárka következő generációs kereskedésénél a lényeg a digitalizáció, sikerült majdnem papírmentessé tenni a létesítményt. Az ügyfél belépés után a Star asszisztenssel találkozik, aki táblagépen szól az ügyfél dolgában illetékes kollégának – termékszakértő, munkafelvevő, stb. –, aki hátsó irodájából jön elő az ügyféltérbe. Ezt követően üvegfalú tárgyalóba mennek, ahol a kolléga kártyájára nyílik az ajtó, és automatikusan a kívánt modell tematikáját veszi a helyiség – az áhított típusról megy a videó a nagy képernyőn, a kis kijelzőn a saját konfiguráció nézhető, de például a megvilágítás (Mercedes-Benz: kék, Mercedes-AMG: vörös) is tematikus.

Az eddigi értékesítők helyét átveszik a termékszakértők, akiknek feladata, hogy szó szerint mindent tudjanak az autóról, legyen szó a típus sajátosságairól, vagy az egyes műszaki rendszerek működéséről, a magyarázathoz pedig segítségére van a számítógép, azaz videókat is tud mutatni. A harmadik új pozíció a Star asszisztens és a termékszakértő mellett az autó ellenőrző. Ő a szervizben dolgozik, az előre egyeztetett időpontra érkező ügyfél begördül a garázsba, ahol aztán az autó ellenőrző veszi át az irányítást, és egyfelől egy gyors állapotfelmérést végez, majd rögtön közli a karbantartás vagy javítás árajánlatát is.

A Mercedes-Benz személyautók, smart és transzporterek mellett Mercedes-AMG Performance Center és Mercedes-Maybach Lounge is várja az érdeklődőket a budaörsi Hovány autószalonban, ahol a megnyitóra egy – már nem Kecskeméten készülő – új B-osztályt is elhoztak. Az előszériás autónak ez volt az első nyilvános megjelenése hazánkban, de külföldön se nagyon mutogatták még az autót, a Mercedes-AMG GT 4 ajtós kupé azonban már hazai premierjét ünnepelte, azaz már megvásárolható.

Mivel a kereskedés belsejében nincsenek klasszikus munkaállomások, csak kiállított autók – közülük egy a főszínpadon, egy monitor-fal előtt –, a belső tér rugalmasan átrendezhető annak függvényében, hogy egy kiállítás miatt tárlókat akarnak ott elhelyezni, vagy épp rendezvény – amilyen a megnyitó is volt – miatt székeket. A beépített hangtechnikának köszönhetően a közösségi térként is működő létesítményben akár koncerteket is lehet majd tartani. Idővel és a fizikai lehetőségektől függően az összes Mercedes-Benz márkakereskedés majd ebben a stílusban újul meg.