Motoros találkozót és misét tartottak Domoszlón. Fotó: Czímer Tamás – Heves Megyei Hírlap

Szombaton ismét megrendezték Domoszlón az immár évek óta hagyományos motoros áldást. A résztvevők délelőtt a templomkertben gyülekeztek, ahol az Árvai István domoszlói római katolikus plébános által celebrált szabadtéri misével indult a program. Az áldásosztást követően a motorosok a faluban tettek egy tiszteletkört, amelyet a piactéren zártak. Ott ebéddel várták őket szervezők.

A házigazda Mátra Volán Motoros Baráti Kör és a Domoszlói Motoros Betyárok részéről Szabó József szervező arról beszélt portálunknak, hogy a motoros áldás ötlete eredetileg nem az övé.
– Sajnos elhunyt már az a motoros barátunk, aki ezt kitalálta jó 15 évvel ezelőtt. Akkor még kisebb volumenű volt az egész esemény, és a kápolnánál zajlott. Engedélyt kértem a családtól, hogy ott fölvegyem a szálat, ahol a barátunk eltávoztával az elszakadt. Azóta már a templomnál tartjuk az eseményt. A kezdeti 10-20 érkezőből az utóbbi években már százas nagyságrendben jelennek meg a motorok és a tulajdonosaik. Az érkezők közül többen nyilván környékbeliek, de az ország minden tájáról – Budapestről, Szolnokról, Siófokról, Ceglédről, Szegedről – láttunk már vendégül motorosokat. Szerencsére elterjedt az összejövetelünk híre, és akik motoroznak, ha jó idő volt, jöttek eddig is. Az idei a 10., jubileumi rendezvényünk, s ameddig csak tudjuk, folytatjuk ezt a hagyományt. Tradicionálisan meg is vendégeljük a motorosokat a mise után egy babgulyással. A vendéglátásra korábban tudtunk támogatást szerezni. Most nehezebb idők járnak, idén saját erőből finanszírozzuk a rendezvényt – részletezte Szabó József.

A Miskolcról érkezett motoroscsapat nevében Hegymegi Csaba elmondta, hogy a tavalyi alkalomra négy motorral érkeztek Domoszlóra.
– Idén már 15 motorral jöttünk. Reméljük, egyre jobban fejlődik ez a találkozó, és egyre többen jönnek a jövőben. Jók a tapasztalataink erről a rendezvényről, és másoktól is kedvező véleményt hallottunk róla. Az áldásvétel azért fontos a számunkra, mert maga az a tudat is jó, hogy egy védőangyal van felettünk. Meg aztán egy ilyen mise sem mindennapos a motorosok körében, mert úgy celebrálja a pap, mint aki közénk tartozik. Misebort is hoztunk a tisztelendő úrnak – jelentette ki Hegymegi Csaba.

A miskolci motorosok hozzátették, nagyon kell az a bizonyos védőangyal, mert szerintük örök igazság, hogy a motor száz kilométeres sebesség felett koporsó. A baj elkerüléséhez, mint mindenhez az életben, szerencse is kell. Arról is szót ejtettek a miskolciak, hogy dupla figyelmet kérnek az autósoktól a motorosszezonban. Mint mondták, sokkal több az autó, de a motorkerékpár is az utakon, mint 10-15 évvel ezelőtt, de sajnos a türelem a sofőrökben egyre kevesebb. Hegymegi Csaba ehhez még azt tette hozzá, hogy dolgozott külföldön, és azt tapasztalta, hogy az ott élőknél a magyarok sokkal türelmetlenebbek a közlekedésben is.
A gyöngyösi Bárány Richárd arról beszélt, hogy már korábban is szeretett volna eljönni, de úgy alakult, hogy most először tud részt venni a domoszlói áldásosztáson. A gyöngyösi motoros úgy fogalmazott, hogy keresztény emberként nagyon fontosnak tartja az áldásvételt. A szintén először jelen levő abasári Bartus Imre a motorkerékpárjára jött papi áldást kérni. A motorja – ahogy fogalmazott – 1964-es születésű, de még nem volt megáldva. Úgy gondolta, épp itt van ennek is az ideje, tette hozzá Bartus Imre.