A Robert Bosch Power Tool Kft., Európa legnagyobb kéziszerszám gyára harmadik alkalommal rendezte meg Miskolcon, a Föld Napja alkalmából progresszív szemléletű, városi öko-autóversenyét, az Elektromobil versenyt.

A jövő autóversenyén induló gépeket magyar felsőoktatási intézmények hallgatói csapatai tervezték és építették, hajtásukról 6-6 darab litium-ionos akkumulátor táplálta Bosch kéziszerszám gondoskodott. A 69 járgányt több mint 400 Bosch-fúró hozta mozgásba, melyeket a pisztoly eldördülésekor a startvonalon illesztettek a csapatok versenygépeikbe. A mérnökhallgatók számára a versenykiírás a meghajtáson kívül tág fejlesztési teret biztosít, ezért a versenyen a legkülönfélébb, s olykor rendkívül meglepő konstrukciók, hajtásláncok, futóművek és fékrendszerek mérkőztek egymással.

A motorok (fúrógépek) beszerelésével indul a futam A motorok (fúrógépek) beszerelésével indul a futam

Az öko-versenyautók esetében az önsúly és a pilóta tömege is meghatározó tényező, ebben a versenyműfajban nem csupán a kilók, hanem a dekák is számítanak, tehát az amúgy sem nehézsúlyú Elektromobil pilóták a futamok előtt nem lakmározhatták magukat degeszre.

A Chevy Camaro-t is fúrógépek hajtják A Chevy Camaro-t is fúrógépek hajtják

Horváth Attila, a versenyt szervező és támogató Robert Bosch Power Tool Kft. gyárigazgatója megnyitó beszédében kiemelte: „A Bosch számára öröm, hogy a technológiai innovációt szimbolizáló, a közép-kelet-európai mérnökhallgatókat megmozgató verseny egyúttal Miskolc egyik legfontosabb és leglátogatottabb városi közösségi eseményévé válhatott.”

Vérre menő harcot vívtak a pilóták a győzelemért Vérre menő harcot vívtak a pilóták a győzelemért

A műszaki megoldás alapján a Miskolci Egyetem hallgatói közül verbuválódott Gépész Car nevű csapat kreációját díjazta első helyezéssel a zsűri, és a közönség szavazatai alapján ők büszkélkedhetnek a legdizájnosabb autóval is. A kecskeméti GAMF karról érkező Racsni EMT csapat versenygépével, a gokartos múlttal is bíró Bognár Alex futotta a leggyorsabb köridőt, így övé az idei Elektromobil verseny legjobb pilótája cím. A körversenyek végső győztese, azaz az idei év leggyorsabb elektromobilja címet a kecskeméti GAMF Racsni EMT csapata által épített járgány vívta ki. „A Bosch csoport legjobb Elektromobilja 2011-ben” címmel egy éven át a Robert Bosch Kft. Budapesti Fejlesztő Központ mérnökeiből verbuválódott Low Hanging Kardántengely nevű csapat büszkélkedhet. A verseny győzteseit a tárgyi nyeremények és természetesen a megtisztelő cím mellett stuttgarti tanulmányúttal jutalmazták a szervezők.