Az eredeti tervekhez képest majdnem egy éves csúszásban van az akkumulátoros-elektromos Fiat E-Ducato piaci bevezetése, tavaly júniusban megvolt a bejelentés, de csak most kezdték el a forgalmazást. Dobozos karosszériával vagy járóképes alvázként lehet megvásárolni a Fiat Ducato akkumulátoros-elektromos változatát, ami összesen mintegy 400-féle konfigurációban készül. Az E-Ducato esetén az akkumulátort a váznyúlványok közé helyezik, a hajtás és az elektronika előre kerül a motortérbe, így a raktér térfogata (10-17 köbméter) nem csökken, a maximális terhelhetőség közelíti a 2 tonnát.

Eric Laforge, a Stellantis európai haszonjármű központjának vezetője az innováció és a jövő felé vezető utazásként tekint az E-Ducato projektre: „Az E-Ducato személyében olyan járművet alkottunk, amely gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt fenntartható. A fenntarthatóság koncepciója szorosan összefügg azzal, hogy összhangban éljünk a természettel, az idővel és a tartóssággal. Új modellünk híven tükrözi mindezeket az értékeket, és megbízhatóan valósítja meg a célként kitűzött szállítmányozási paramétereket: rugalmas, hatékony, és mentes mindenféle káros kibocsátástól. Az E-Ducato révén megkezdtük utunkat a jövő felé.”

Az első kerekeket hajtó villanymotor csúcsteljesítménye 122 lóerő, maximális nyomatéka 280 Nm, kétféle (47 vagy 79 kWh) kapacitású akkumulátor körül lehet választani, a WLTP-szabvány szerint 170 vagy 280 km a hatótávolság. Előbbire egyébként 8 év/160 000 km, utóbbira 10 év 220 000 km garanciát vállalnak. A három megszokott üzemmód – Normal, Öko és Power – van Teknős mód is, azaz merülő akkumulátornál a motorteljesítmény korlátozásával akár 8-10%-kal lesz hosszabb a hatótávolság. Haszonjárműveknél fontos adat a teljes tulajdonlási költség (TCO), ami megegyezik a dízelmotoros változatéval – a vételár magasabb, de az E-Ducato karbantartása nagyjából 40%-kal olcsóbb. Alapáron jár a villanymotoros változathoz a Mopar Connect rendszer, amivel könnyen megvalósítható a flottakövetés, a Uconnect Live segítségével a távoli hozzáférés. A legolcsóbb Fiat E-Ducato nettó 18 535 000 Ft-ba kerül (alváz, 3,45 méteres tengelytávolsággal), a furgon indulóára nettó 18 840 000 Ft.