A brit Independent nevű újság az információszabadságra hivatkozva kérdést intézett az ország negyven rendőr főkapitányságához, az iránt érdeklődtek, hogy a félretankolások mekkora kárt okoznak a szervezetnél.

Az első tanulság, hogy a válaszadás nem igazán megy a brit rendőrségnek, hiszen 15 esetben nem kaptak teljes választ, ezek közül 3 esetben semmilyen információt nem közöltek az újsággal. A másik tanulság, hogy 2009 óta – a nem teljes adatok szerint – 600 614 font, azaz 208 millió forint kárt okoztak a rendőrök azzal, hogy rossz üzemanyagot tankoltak a kocsikba. Mindezt annak ellenére, hogy például az Essex Police mintegy 4000 font értékben speciális, rikító zöld színű tankolónyílásokkal látta el a rendőrautókat, nehogy a rendőrök benzint tankoljanak a dízel autókba; ennek ellenére 2008 és 2013 között 150 esetben tankoltak félre a rendőrök, 32 726 fontos kárt okozva. Vajon mekkora lett volna a kár, ha nincs a figyelmeztető jelzés?

A Leicestershire Police-nál egy félretankolásból lett 2859 fontos kár, miután a motort is meg kellett javítani. A 6500 autós flottával rendelkező Metropolitan Police-nál a 991 félretankolás 288 151 font kárt okozott az adófizetőknek.

A brit AA autósklub tapasztalata szerint Nagy-Britanniában évente mintegy 150 000 alkalommal tankolnak rossz üzemanyagot az autósok, és a szám egyre növekszik a dízelautók terjedésével. Ehhez képest a rendőrségnél optimisták, hiszen a személyzet folyamatos oktatása miatt náluk folyamatosan csökken a félretankolások száma.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!