Fotó: Opel, Cosco, Lővei Gergely

Kik vehetik igénybe a támogatást?
A három- vagy több gyermekes nagycsaládosok, illetve azok is, akiknél úton van a harmadik gyermek.

Milyen autót vásárolhatnak kedvezményesen a nagycsaládosok?
A minimum hétszemélyes, új, valamint a legfeljebb egy éve forgalomba helyezett, maximum 2000 kilométert futott kereskedői tesztautókra is. (Részletes típusbemutató márka, és árkategória alapján a cikk végén.)

Mekkora támogatást igényelhetnek a nagycsaládosok az autó vásárlásához?
2,5 millió forintot, de legfeljebb az autó bruttó vételára 50%-ának megfelelő támogatást.

Kell-e bármit visszatéríteniük a nagycsaládosoknak?
Nem, az igényelt összeg vissza nem térítendő támogatás.

Mikor lehet igényelni a támogatást?
2019. július 1-jétől.

Meddig lehet igényelni a támogatást?
2022. december 31-ig.

A program 11,5 centi átmérőjű matricáját a kereskedő ragasztja fel a hátsó szélvédőre, mégpedig belülről

Mi az igénylés menete?
A támogatás igénylése – a megfelelő személyautó kiválasztását követően – a Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfélszolgálatainál vagy a kormányablakoknál benyújtott kérelemmel történik. A jogosultsági feltételek fennállása esetén a MÁK kiállítja a támogatást megállapító határozatot. Ezt követően legfeljebb 6 hónapon belül lehet az adásvételi szerződést megkötni, majd bemutatni a MÁK-nak, amely ezt követően közvetlenül a kereskedő bankszámlájára folyósítja a támogatás összegét, az igénylő nagycsaládosoknak így csak a fennmaradó összeget kell megfizetniük.

Csak a teljes vételár összegének megfizetése mellett lehet megvásárolni az autót?
Nem, zártvégű lízinggel, vagy gépjárműhitellel is.

Ki számít nagycsaládosnak?
Az, aki legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult. A 3. gyermek esetében a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít.

Kell-e vezetői engedély a támogatás igényléséhez?
Igen, az igénylőnek „B” kategóriás vezetői engedéllyel kell rendelkeznie, és fontos, hogy ne álljon járművezetéstől eltiltó jogerős bírói ítélet vagy szabálysértési határozat hatálya alatt. Ha az igénylőnek nincs jogosítványa elég, ha házastársának vagy élettársának van.

Továbbértékesíthető a megvásárolt autó?
A támogatás igénybevételével megszerzett személygépkocsi az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés hatályba lépésének napjától számított három éven belül nem idegeníthető el.

Meg kell-e előlegeznie a támogatás összegét a vásárlónak?
Nem, a támogatás összegét az állam közvetlenül a kereskedőnek utalja.

Igényelhetik-e egyszülős családok?
Igen.

Milyen esetekben kell visszafizetni a támogatást (késedelmi kamattal együtt)?
Ha az igénylési nyilatkozat a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmaz. Ha az igénylő nem teljesíti az elidegenítési tilalom bejegyeztetésére vonatkozó kötelezettségét, vagy ha három éven belül házassága vagy élettársi kapcsolata úgy szűnik meg, hogy a gyermekek elhelyezése szempontjából már nem minősül nagycsaládosnak. Akkor is vissza kell fizetni a támogatást, ha azt örökbefogadott gyermekre vonatkozóan állapították meg és a támogatás igénylésétől számított két éven belül felbontják az örökbefogadást.

Tavasszal mintegy tízezren keresték fel az Országos Nagycsaládosok Egyesülete által szervezett fővárosi programot, ahol az érintett autótípusok jó része megtekinthető volt

Fontos tudni!

A vissza nem térítendő támogatás 2022. december 31-ig igényelhető, a 3. gyermek esetében pedig már a várandósság betöltött 12. hetei is jogosultságnak számít. Egyszülős családok is igényelhetik, nem feltétel a házasság, nincs életkori vagy jövedelmi határ. A támogatással megvásárolt autót 3 évig tilos eladni, s ugyanennyi ideig rajta kell maradjon a ”Családbarát Magyarország” mottójú, a kereskedő által felragasztott matrica.

Típusbemutató

Az összeállításnál arra törekedtünk, hogy a július 1-től életbe lépett vásárlási támogatásnak megfelelő valamennyi autótípus árát és főbb műszaki paraméterét megjelentessük. Több márkánál erős piaci mozgásban van az érintett modellek palettája (széria-kifutás, újdonság bevezetése, stb), ahogy az érvényes árképzés véglegesítését is rugalmasan kell kezelni. Az adatbankban feltüntetett árak a kedvezményekkel csökkentett összeget jelölik, tehát ez a legalacsonyabb vételár, amelyért az adott típus megvásárolható. Az adatokat és információkat a hazai importőrök jóváhagyásával véglegesítettük. A képeken az adott márka legolcsóbb verziója jelenik meg, a modellista pedig nem a méret, hanem az ár szerint rangsorol.

 

Audi Q7 BMW modellek Citroën-választék Dacia Lodgy Fiat modellek
Ford-választék Honda CR-V Hyundai Santa Fe Kia Sorento Land Rover modellek
Lexus RX L Mercedes-Benz-választék Mitsubishi Outlander Nissan-paletta Opel modellek
Peugeot-választék Renault-paletta Seat modellek Skoda Kodiaq Ssangyong Rexton
Toyota-választék Volkswagen-paletta Volvo XC90

Árkategória

2-4 millió
4-6 millió
6-8 millió
8-10 millió
10 millió felett