Mivel az alaptípus Nissan Navara már évek óta a piacon van, és a rakfelülethez nem nyúltak hozzá a X-osztály megalkotása során, épp csak fel kellett rakni a Tischer cég által gyártott 230S lakófelépítményt ahhoz, hogy készen legyen a Mercedes-Benz legújabb kempingautója; ez nem gyári építés, mint a Marco Polo sorozat.

A vételár nagyjából 30 000 euró, a felszerelés időszükséglete 20 perc – ha van kéznél elektromos fúrógép a támasztólábak kitekeréséhez. A belmagasság 1,95 méter, a dupla fülke feletti alkóvban ketten, az ülőgarnitúrából-asztalból összeállítható ágyon szintén ketten aludhatnak, még egy kis méretű fürdőhelyiség is van hátul. A Caravan, Motor, Turistik 2018 kiállításon ezen felül még a VanEssa konyhával felszerelt pickupot is bemutatják.

A VanEssa mobilcamping cég alapvetően egyterűek és kisteherautók belsejébe szánja praktikus tárolóját, hiszen afölött még ágyat is el lehet helyezni. Utóbbira nincs lehetőség a plató miatt, így tíkfából készült borítást készítettek a konyha fölé; aki nagyon akar, tetősátrat is elhelyezhet efölött. A modul tömege 250 kg, hidraulikahenger tolja ki a konyhát használathoz, a rakfelület másik oldalát kihúzható fiók foglalja el.