A Saab hivatalosan is kérvényezte, hogy a svéd bíróság által kirendelt csődbiztos, akinek az lett volna az elsődleges feladata, hogy a cég átszervezését felügyeje, távozzon a cég éléről. Az ok: a Saab tulajdonosai szernit súlyosan megsértette a bizalmukat azzal, hogy túllépte a hatáskörét.

Guy Lofalk ugyanis nem arról tárgyalt a Pang Da és Youngman cégekkel, hogyan tudnának azok 50 százalékos tulajdonrészt szerezni a cégben, hanem a Saab autógyár részvényeinek 100 százalékát akarta kínai kézre játszani. A bíróság pedig nem tulajdonosváltás, hanem átszervezés miatt rendelte ki az úriembert, aki így túllépte csődbiztosi hatáskörét, arról nem is beszéve, hogy Lofalk úr a csődvédelem megszüntetését kezdeményezte, mert nem látott esélyt arra, hogy sikerül tőkeerős befektetőt szerezni.

Ezek után nem csoda, hogy a Saab jenlegi tulajdonosai Lofalk úr eltávolítását kérvényezték. A lépés hátráltatja a kínaiakkal való megegyezést, ami miatt a Spyker tárgyalásokat kezdett a North Street Capital pénzügyi befektetővel, hogy akkor is új tőkéhez jusson, ha esetleg a kínaiak visszalépnek az üzlettől. Nem könnyű a Saabnak, amíg egy héttel ezelőtt csak egy kínai kormányzati jótállás hiányzott a megmeneküléséhez, addig most újra bizonytalan a helyzete – nem utolsó sorban a bíróság által kirendelt csődbiztos miatt.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!